Dietoterapia, czyli żywieniowe wspomaganie leczenia chorób cywilizacyjnych.
Niech Twój pokarm będzie Twoim lekarstwem!
Hipokrates (460-377p.n.e.)

Celem dietoterapii jest indywidualne dostosowanie zaleceń żywieniowych oraz diety, która wspiera proces zdrowienia oraz eliminuje pojawienie się dolegliwości.
Modyfikacja diety oraz prawidłowe przyzwyczajenia żywieniowe wprowadzone w praktykę pozwalają na odzyskanie zaburzonej równowagi w organizmie, a w większości chorób cywilizacyjnych umożliwiają powrót do zdrowia i podnoszą jakość życia.
Proponuję dietoterapię w:
- nadwadze i otyłości
- alergiach i nietolerancjach pokarmowych
- zaburzeniach gospodarki węglowodanowej: cukrzyca typu2, insulinooporność a także cukrzyca typu1
- w zburzeniach hormonalnych: zespół policystycznych jajników, choroby tarczycy, m.in.: niedoczynność tarczycy, niepłodności u kobiet i u mężczyzn
- zaburzonej pracy przewodu pokarmowego: choroba refluksowa przełyku, celiakia, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, przewlekłe zaparcia, biegunki, zespół jelita drażliwego, kamice pęcherzyka żółciowego, WZJG, uchyłki jelita
- zespole metabolicznym, nadciśnieniu tętniczym, chorobie niedokrwiennej serca
- zaburzeniach gospodarki lipidowej
- niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby NAFLD
- chorobach nerek: kamice nerkowe, niewydolność nerek
- osteoporozie
- migrenach
- trądziku
- niedokrwistości
- depresji
- Chorobach: Hashimoto, WZJG
Oferuję wsparcie w zakresie:
- eliminacji błędów żywieniowych
- dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb
- zoptymalizowanego spożycia poszczególnych składników odżywczych oraz zapobiegnie występowaniu niedoborów żywieniowych
- poprawę stanu zdrowia
- edukacji żywieniowej oraz podejmowanie właściwych wyborów żywieniowych