Potrawy z sezonowych jadłospisów
Przykłady potraw z moich sezonowych jadłospisów dostosowanych do potrzeb i możliwości danej osoby oraz preferencji żywieniowych, smakowych i stanu zdrowia. Zapraszam do obejrzenia prezentacji:
Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska zaprasza do wizyt online oraz stacjonarnie do Gabinetu dietetycznego w Gorzowie oraz w Wągrowcu
Przykłady potraw z moich sezonowych jadłospisów dostosowanych do potrzeb i możliwości danej osoby oraz preferencji żywieniowych, smakowych i stanu zdrowia. Zapraszam do obejrzenia prezentacji:
Zapraszam Ciebie do mojej przestrzeni dotyczącej odżywiania, zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapraszam do posłuchania podcastu, który jakiś czas temu nagrałyśmy: Rozmowy o odżywianiu – Część pierwsza: Dlaczego nie możesz schudnąć? Z tego podcastu dowiesz się jakie są najczęstsze przyczyny zaburzonej redukcji tkanki tłuszczowej. Omawiamy kilka wstępnych tematów, m.in. rolę odpowiedniego nawodnienia czy podjadania pomiędzy posiłkami. Jeśli Masz tematy, które Ciebie interesują i które możemy opowiedzieć, proszę o komentarze pod filmem. Każda zmiana stylu życia wymaga samodyscypliny, a osoba chcąca dokonać tej zmiany musi mieć silny powód, żeby faktycznie tego chcieć, żeby tę dyscyplinę trzymać, mieć tę motywację do zrobienia czegoś dla siebie. Priorytety są różne: może to ma być poprawa samopoczucia i zdrowia ( jeśli dana osoba ma taki priorytet to gratuluję jest on najważniejszy), znalezienie przyczyny dlaczego włosy wypadają, dlaczego skóra jest sucha, dlaczego ktoś nie ma siły ćwiczyć regularnie, a wokoło słyszy, że ćwiczenia i ruch są takie zdrowe(oczywiście są, jeśli taka osoba może i ma siłę ćwiczyć), czy eliminacja dolegliwości lub po prostu chęć ubrania sukienki, która leży w szafie kilka lat, ponieważ dana osoba podejmowała już tyle prób ,że po 1: nie ma na to chęci, po 2: nie znalazła osoby, która dostosowała by jadłospis do własnych potrzeb: często jest np. tak, że osoba np. z niedoczynnością tarczycy, insulinoopornością czy innymi zaburzeniami hormonalnymi nie może schudnąć i nie może znaleźć przyczyny dlaczego jej to nie wychodzi, często kobiety po prostu dużo ćwiczą, a waga nadal nie spada, często pojawiają się obrzęki i właściwie dana osoba nie wie jak wreszcie tę wagę zgubić, a po 3: ktoś może być zniechęcony/zniechęcona. Nie chodzi tu o krótka utratę wagi ciała, tylko o długotrwałe rezultaty. Każda zmiana stylu życia to wyjście ze strefy bezpieczeństwa i wygody, którą znamy. Proces zmiany wymaga samodyscypliny, żeby dana osoba chciała dokonać zmiany. Dietetyk Kamila Dulęba-Dziębowska Zapraszam do posłuchania
Dieta przeciwzapalna w Hashimoto i jej znaczenie. Czy dieta może wyleczyć Hashimoto? Spis treści: Tarczyca – gruczoł w kształcie motylaChoroba Hashimoto – co to jest ?Cel dietoterapii – Dieta przeciwzapalna w Hashimoto. Czy dieta może wyleczyć Hashimoto ?Objawy choroby HashimotoPrzyczyny w odniesieniu do czynników żywieniowych, a dieta przeciwzapalna w HashimotoDieta przeciwzapalna w Hashimoto i jej znaczenie Dieta Hashimoto, kaloryczność, czyli odpowiednia ilość energii Makroskładniki: Białko, tłuszcz, węglowodanyWitaminy i składniki mineralne w zarysieSubstancje antyodżywcze, czyli składniki żywności, które zaburzają pracę hormonów tarczycy Dieta w Hashimoto bez glutenu i laktozySuplementacjaProdukty spożywcze wchodzące w interakcjePodsumowanie – dieta Hashimoto i styl życia Tarczyca – gruczoł w kształcie motyla Podstawowym zadaniem tarczycy jest zarządzanie i regulacja metabolizmem organizmu, która objawia się utrzymaniem prawidłowej temperatury ciała, produkcją energii, prawidłowymi przemianami białek, tłuszczów i węglowodanów, procesami trawienia, oddychaniem czy prawidłową pracą serca. Wszelkie zaburzenia w rejonie tego gruczołu będą zaburzały wiele funkcji w organizmie. Choroba Hashimoto – co to jest ? Choroba Hashimoto czyli limfocytarne zapalenie tarczycy polega na nieprawidłowym działaniu układu immunologicznego (odpornościowego), który postrzega tkankę tarczycy jako element obcy i wysyła przeciwciała, które niszczą komórki tarczycy. Hashimoto należy do chorób autoimmunologicznych, a pojawienie się jednej tego typu choroby może skutkować pojawienie kolejnej i kolejnej, „ponieważ chodzą one parami”. Chorobie Hashimoto często towarzyszy celiakia, cukrzyca typu 1 czy toczeń rumieniowaty układowy. Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy. Cel dietoterapii – Dieta przeciwzapalna w Hashimoto. Czy dieta może wyleczyć Hashimoto ? Głównym celem jaki niesie ze sobą dieta jest korekta błędów żywieniowych, uzupełnienie niedoborów składników odżywczych, żeby zapewnić prawidłowe działanie hormonów tarczycy i nie dopuścić w ten sposób do dalszych ich rozregulowanych poziomów. Dieta Hashimoto ma na celu zmniejszyć proces zapalny i w ten sposób zapobiec pojawieniu się innych dolegliwości związanych z pogorszeniem stanu zdrowia, jak choroby autoimmunizacyjne czy metaboliczne, np. cukrzyca czy dolegliwości kardiologiczne. Kolejną funkcją, jaką niesie ze sobą dieta przeciwzapalna w Hashimoto, jest poprawa samopoczucia i polepszenie codziennego funkcjonowania. Polepszenie wchłaniania hormonu tarczycy (leku) poprzez znajomość interakcji z niektórymi składnikami pożywienia. Dieta przeciwzapalna w Hashimoto nie może wyleczyć tej choroby, natomiast może zmniejszyć stan zapalny, zmniejszyć negatywne objawy oraz pogłębianie objawów, a także polepszyć samopoczucie danej osoby. Objawy choroby Hashimoto Objawy w przebiegu choroby Hashimoto pojawiają się najczęściej znacznie wcześniej, zanim zostanie postawiona diagnoza, a są to m.in.: zmęczenie, obrzęki ciała, objawy zimna, osłabienie, niekontrolowany wzrost masy ciała, alergie, jelito drażliwe, sucha skóra, wypadanie włosów, czy zaparcia. Przyczyny w odniesieniu do czynników żywieniowych, a dieta przeciwzapalna w Hashimoto Jednym z czynników żywieniowych jest żywność przetworzona, która leżakując długo na półkach zawiera w swoim składzie zepsute tłuszcze, dużą ilość cukru i inne niekorzystne dla organizmu dodatki, a spożywana regularnie i w większych ilościach jest żywnością prozapalną i może wpłynąć na powstawanie i rozprzestrzenianie się stanów zapalnych w organizmie. Dieta przeciwzapalna w Hashimoto i jej znaczenie Odpowiednie odżywianie jest istotnym elementem. Prawidłowo zbilansowana przeciwzapalna dieta Hashimoto, dostarczenie niezbędnych składników odżywczych wykorzystywanych do syntezy hormonów tarczycy, odpowiednie postępowanie kulinarne z produktami spożywczymi, które mogą zaburzać pracę tarczycy poprawia samopoczucie danej osoby oraz wspiera prawidłową pracę tarczycy. Dieta Hashimoto, kaloryczność, czyli odpowiednia ilość energii Diety o obniżonej ilość tłuszczu oraz niskokaloryczne, związane z dużymi restrykcjami energetycznymi nie sprzyjają prawidłowej pracy tarczycy, dlatego warto zadbać o odpowiednią energetykę jadłospisu zarówno w przypadku chęci redukcji tkanki tłuszczowej, chęci utrzymania masy ciała jaki i w sytuacji gdy występuje niedowaga, wówczas można powiedzieć, że jest to jeden z elementów dopasowania diety do danej osoby. Makroskładniki: Białko, tłuszcz, węglowodany w zarysie Makroskładniki: białko Białko jest składnikiem niezbędnym jako element budulcowy do syntezy hormonów tarczycy, zapewnia uczucie sytości i przyspiesza metabolizm. Makroskładniki: tłuszcz Bardzo ważny składnik dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. W przypadku diety w Hashimoto i niedoczynności tarczycy nie są wskazane niskotłuszczowe diety, ponieważ mogą zaburzać prawidłowe działanie układu odpornościowego. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega 3, które korzystnie oddziałują na pracę tarczycy. Dobrym źródłem tłuszczów w diecie Hashimoto są odpowiednio przygotowane przed spożyciem orzechy, nasiona, czy nierafinowane tłuszcze pochodzenia roślinnego. Ponadto konieczne jest wyeliminowanie z diety tłuszczów zepsutych oraz tłuszczów trans. Makroskładniki: węglowodany Dobrze zbilansowana dieta w Hashimoto i niedoczynności tarczycy zawiera w swoim składzie również węglowodany, z których powinny przeważać te o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Nie ma konieczności eliminowania węglowodanów z diety. Witaminy i składniki mineralne Zarówno witaminy antyoksydacyjne, jak: E, C czy witaminy z grupy B oraz selen, jod, cynk, żelazo są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Niektóre z tych składników organizm jest w stanie przyswoić i wykorzystać z pożywienia w dużym stopniu, co zależne jest od wielu czynników. Selen jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, a wraz z jodem ma wpływ na prawidłową jej pracę. Substancje antyodżywcze, czyli składniki żywności, które zaburzają pracę tarczycy. Z wielu źródeł można usłyszeć, że w diecie Hashimoto nie można spożywać brokułów, brukselki, kapusty kalafiora. Warzywa te zawierają bowiem tzw. goitrogeny, które blokują wykorzystanie jodu z pożywienia przez tarczycę. Po odpowiedniej obróbce termicznej ( gotowanie bez przykrycia przez określoną ilość czasu), następuje zmniejszenia zawartości tych związków w warzywach, przez co nie wykazują niekorzystnego wpływu na dostępność jodu. Dodatkowo warto łączyć warzywa kapustne w potrawie z rybą, przez co następuje pokrycie zapotrzebowania na jod i większa jego dostępność. Warzywa kapustne, szczególnie brokuł są bardzo cennym składnikiem diety, dlatego nie powinny być eliminowane z jadłospisu. Ponadto goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze można znaleźć również m. in w: soji i tofu, gorczycy, rzodkiewce, chrzanie, orzeszkach ziemnych. Dieta w Hashimoto bez glutenu i laktozy Dieta w Hashimoto bez glutenu i laktozy powinna być dedykowana przede wszystkim osobie u której mamy do czynienia z nietolerancją laktozy oraz z celiakią. Wszystkie kwestie w zakresie eliminacji danych składników, jej podstaw, zasadności omawiane są na wizycie w gabinecie lub na wizycie online. Kliknij TU, aby umówić wizytę. Nietolerancja laktozy Laktoza jest głównym cukrem „ dwucukrem” występującym w mleku ssaków. Żeby mogła być wchłonięta w jelicie musi być rozłożona do cukrów prostych: glukozy i galaktozy na skutek działania enzymu laktazy. Nietolerancja laktozy związana jest z…
Dowiedz się więcej
W jaki sposób zaplanować przygotowania do świąt oraz jak jeść w święta i dobrze się czuć? Poniżej przedstawiam porady dietetyka na święta. Święta Bożego Narodzenia, wigilijny wieczór to czas pełen refleksji oraz polskich smaków, które towarzyszą tradycji przygotowywania potraw. Przed przystąpieniem do gotowania warto dokładnie zaplanować potrawy i zakupy tak, żeby każda z osób mogła skosztować świąteczne jedzenie. 1). Zakupy zrób kilka dni wcześniej, zaoszczędzisz czas, stanie w kolejkach oraz dodatkowy stres (przygotowania do świąt związane z gotowaniem nie powinny być stresujące). 2). Zaplanuj czas przygotowywania potraw, nie gotuj nocą ( noc to czas na regenerację organizmu): pierniczki możesz przygotować dwa tygodnie wcześniej, bigos przygotuj w słoiki i zagotuj. Również pierogi z kapustą i grzybami czy wigilijne uszka możesz przygotować dzień przed wigilią. 3). Nie gotuj na zapas. Przygotuj potrawy tylko na święta a nie na po świętach. Musisz wiedzieć, że jedzenie które przez wiele godzin w ciągu dnia znajduje się na stole nie może być późnej zamrażane. Wigilijny barszcz, uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, aromatyczny bigos, śledź czy karp w różnym wydaniu, czy świąteczne ciasta: makowce, serniki, ciasteczka i pierniki… Jak to wszystko spróbować żeby świąteczne „ delicje” nie były obciążeniem dla żołądka i wątroby, a czas po świętach nie kojarzył się z ociężałością i dodatkowymi kilogramami kiedy zaraz po świętach sylwestrowa noc. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że w święta pierogi, uszka i ciasta przygotowuje się a bazie mąki pszennej. Zdrowszą alternatywą jeśli już musimy użyć pszenicę jest mąka orkiszowa pełnoziarnista, która zawiera dodatkowo witaminy z grupy B i niektóre składniki mineralne, jak magnez. Możesz również przygotować potrawy mączne, pierniki, ciasta na bazie mąk bez glutenu (np. mąka gryczana, jaglana, ziemniaczana, ryżowa i inne). Takie pierogi czy ciasta są równie smaczne. Będzie to miły gest szczególnie jeśli ktoś z osób spędzających święta przy wspólnym stole nie jada produktów na bazie zbóż zawierających gluten z indywidualnych względów zdrowotnych. – Zmodyfikuj potrawy żeby nie zawierały dużo cukru lub zastąp cukier ksylitolem lub erytrytolem. – Do przygotowania potraw używaj zdrowe tłuszcze. Nie stosuj margaryn oraz olejów w plastikowych butelkach. – Siedząc przy stole nie podjadaj co chwilę. Rozłóż posiłki na trzy, cztery lub pięć porcji w ciągu dnia. – Delektuj się, jedz małymi kęsami. Smakuj potrawy. – Pamiętaj żeby porcje nie były objętościowo zbyt duże. Jedz do syta lub z niewielkim niedosytem ale nie na zapas. – Nie dekoruj ciast lukrem czy polewą, które zawierają w składzie dużo białego czy też brązowego cukru – sacharozy. Zamiennie możesz użyć gorzką czekoladę (zawierającą 80% kakao). – Zachowaj umiar w jedzeniu. – Do dań na bazie kapusty, grochu i cebuli dodaj zioła: kminek, majeranek czy tymianek, które polepszą proces trawienia. – Pij ciepłe ziołowe herbaty: mięta, melisa czy napar z korzenia mniszka, które wspomogą przewód pokarmowy i ułatwią trawienie pokarmów. – Nie zapomnij o piciu wody pomiędzy posiłkami. – Nie ulegaj presji bliskich żeby jeść i jeść i jeść i stale próbować potrawy w większej objętości niż możliwości Twojego żołądka. – W dzień wigilijny zjedz śniadanie. – Przy wspólnym biesiadowaniu nie zapomnij o spacerze. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, wyluzuj trochę, zaszalej i spróbuj porcję sernika lub makowca, zjedz świąteczny bigos czy smaczną rybę podaną w różnej formie. Samodzielnie przygotowane posiłki są smaczne i odżywcze. Takie Święta są tylko raz w roku.
Przepis na aromatyczne ciasto marchewkowe z goździkami: Skład: 3 średniej wielkości marchewki 280g mąka orkiszowa 1/2 szklanki oliwa z oliwek 2 jajka 1 łyżka miodu 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, połączyć z sodą, cynamonem i goździkami. Marchew umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na grubych oczkach, następnie połączyć z oliwą, płynnym miodem oraz jajkami. Całość zblendować. Do mokrej masy dodać mąkę z sodą i przyprawami, następnie połączyć składniki w jednolitą masę. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, który wysmarować tłuszczem ( olej kokosowy tłoczony na zimno). Na papier wlać masę marchewkową. Ciasto piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 140-180 stopni C. Upieczone ciasto ostudzić. Smacznego
Olej lniany, czy można na nim smażyć, jakie posiada właściwości? Postanowiłam poruszyć tematykę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ze szczególnym zwróceniem uwagi na olej lniany oraz oleje o zbliżonym składzie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jak: olej z lnianki czy olej konopny. Jest to bardzo ważny temat, ponieważ wiele osób nadal używa oleju lnianego do smażenie, co niesie za sobą bardzo duże zagrożenia zdrowotne. Przeważającym kawasem tłuszczowym, który znajduje się w oleju lnianym tłoczonym na zimno jest kwas tłuszczowy α-linolenowy (ALA) z rodziny omega 3. Olej lniany jest również źródłem kwasu tłuszczowego z rodziny omega 6, jak kwas tłuszczowy linolowy (LA). Zawartość tych kwasów tłuszczowych zależy od gatunku nasion lnu, gdzie może się nieznacznie różnić. Zwykle zawartość kwasu tłuszczowego ( omega 3, α- linolowego) to około 50-60g/100ml produktu, a kwas tłuszczowy omega 6 ( linolowy stanowi 1/3 ilości omega 3). W organizmie człowieka kwasy tłuszczowe omega 3 wchodzą w skład fosfolipidów błon komórkowych ( duże poziomy w tkankach centralnego układu nerwowego i w siatkówce oka), sprzyjają zachowaniu elastyczności błony. Fosfolipidy są substratem do syntezy tzw. eikozanoidów, a eikozanoidy powstałe z kwasów omega 3 charakteryzują się: działaniem przeciwzakrzepowym oraz normalizują ciśnienie krwi działaniem przeciwzapalnym i przeciwalergicznym hamują nadmierną kruchość naczyń krwionośnych oraz kancerogenezę( procesy nowotworowe) łagodzą objawy w chorobach autoimmunologicznych, jak: RZS ( reumatoidalne zapalenie stawów), WZJG ( wrzodziejące zapalenie jelita grubego), atopie, łuszczycę posiadają również wiele innych właściwości o których napiszę innym razem. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ( omega 3, omega 6) zawierają ze względu na swoją budowę kilka wiązań podwójnych, co powoduje, że są podatne na procesy utleniania. Procesy utleniania to nic innego, jak psucie się tłuszczu spożywczego ( mowa tutaj o oleju), który staje się toksyczny. W oleju lnianym zawarta jest witamina E ( homolog α-tokoferolu), która wywiera działanie ochronne na wiązania podwójne kwasów tłuszczowych. W związku z tym nasuwa się pytanie: czy olej lniany może być toksyczny? Oczywiście, olej lniany może być toksyczny, jeśli: jest poddany działaniu wysokiej temperatury ( smażenie, gotowanie, pieczenie, ogrzewanie na źródle ciepła) jest przechowywany w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce jest przechowywany długo od momentu wytłoczenia oleju z nasion lnu jest poddany działaniu światła lub wystawiony na słońce jest sprzedawany bez warunków chłodniczych ( bez lodówki) Zepsute omega 3 oleju z zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( olej lniany, konopny, z lnianki), sprzyjają powstawaniu aldehydu malonowego, wolnych rodników i innych produktów utleniania, przez co: sprzyjają powstawaniu miażdżycy i nowotworów, starzeniu organizmu, cukrzycy, infekcjom oraz niekorzystnym zmianom w lipidach ( tłuszczach) organizmu. Najkorzystniej byłoby samemu tłoczyć olej tuż przed jego spożyciem, wówczas wiązania podwójne nie są uszkodzone i tłuszcz nie jest zepsuty. W praktyce nie każdy sobie może na to pozwolić, dlatego przed zakupem oleju lnianego warto uwagę na to: czy jest on przechowywany w lodówce czy jest przechowywany w szklanym i ciemnym opakowaniu jaki ma okres trwałości ( zaleca się spożyć go w ciągu maksymalnie miesiąca po otwarciu) kiedy był wyprodukowany zawsze transportować ten olej w torbie termicznej, szczególnie kiedy jest kupiony latem Olej lniany powinien być stosowany do spożycia tylko i wyłącznie na zimno, bez ogrzewania, tj.: do sałatek, surówek, czy jako dodatek do serów. Jeśli podobał się Tobie post, napisz komentarz. Autor: dietetyk Kamila Dulęba – Dziębowska
Dieta dziecka na wakacjach Jedno z najczęstszych pytań i bardzo istotne, szczególnie gdy mamy czas wakacji. 1). Odpowiednie nawodnienie to najważniejszy aspekt diety dziecka. Każdego dnia trzeba zapewnić odpowiednia ilość wody , co ma szczególne znaczenie podczas aktywności fizycznej (której dzieci w wieku od 2-10 lat mają dużo), latem oraz podczas upału, czyli wraz ze wzrostem temperatury otoczenia, co nasila oddawanie wody przez skórę ( pocenie się). Również starsze dzieci powinny pamiętać, żeby wypijać odpowiednią ilość wody ( czasami podczas zabawy zaspokajanie pragnienia przez dzieci niestety nie jest priorytetem). Woda bierze udział we wszystkich procesach życiowych, jest niezbędna do trawienia pokarmów, podczas przemian składników na poziomie biochemicznym, czy jako element zwilżający, np. gałkę oczną, stawy. Dziecko powinno odczuwać pragnienie i chęć sięgnięcia po wodę. Nieodpowiednie nawodnienie może wywoływać np. rozdrażnienie. Niemowlęta bardziej odczuwają skutki niedoboru wody i łatwiej u nich dochodzi do odwodnienia niż u dorosłych. Jeśli mamy do wyboru wodę, sok owocowy czy napój, zawsze wybieramy wodę. 2). Kolejny aspekt diety dziecka to obróbka termiczna pokarmów. Wybieramy się na obiad, czy ciepłą kolację i w karcie dań pod menu dla dorosłych widzimy proponowane dania dla dzieci, gdzie królują frytki, nugetsy z kurczaka, do tego surówka, zupa i deser. Frytki smażone na fryturze warto zamienić na ziemniaki z wody z masłem, a nugetsy smażone w głębokim tłuszczu ( frytura) na rybę czy inne mięso z grilla z menu dla dorosłych. Oczywiście warto zjeść od czasu do czasu potrawy w formie smażonej, jednak wybieramy wartościowe tłuszcze, które są odporne na utlenianie i na takich tłuszczach można sobie smażyć w domu. Na wyjeździe jedzenie praktycznie zawsze jest smażone na tłuszczu przemysłowym, utlenionym ( ponieważ jest on wielokrotnie poddany działaniu temperatury), skąd specyficzny spalony zapach pokarmów smażonych na takim tłuszczu. Proces utleniania działa prozapalnie, zużywa witaminę E i witaminę C, które to witaminy musimy pozyskać z jedzenia. Nasilone zostają procesy starzenia oraz dodatkowo obciążony organizm musi neutralizować produkty utleniania. 3). Kolejny aspekt diety dziecka: Dostosujmy menu dziecka do jego potrzeb: kupujmy ulubione potrawy, chętnie spożywane warzywa czy owoce. Zwykle wybierając się na urlop nie mamy ochoty gotować i wolimy pójść zjeść coś gotowego. Jeśli lubimy gotować i mamy taką możliwość w miejscu w którym odpoczywamy, przygotujmy smaczny i szybki obiad ( np. ziemniaki z jajkami i mizerią), czy grillowaną rybę, drób, kiełbasę z kaszą i sezonowymi warzywami lub grillowany ser z sezonowymi warzywami i ziemniakami lub makaronem. 4). Jeśli dziecko ma alergię pokarmową i nie może spożywać nabiału lub jajek, czy też jest na ścisłej diecie bezglutenowej, zadbajmy o miejsce do wypoczynku z kuchnią lub opcje na ciepłe dania z eliminacją któregoś z tych składników. Możemy również przygotować przed wyjazdem zawekowane dania obiadowe, dania na kolację, co skróci czas na siedzenie w kuchni podczas wyjazdu. Spodobał się Tobie artykuł? Podziel się opinią, wyraź własne zdanie w komentarzu. Autor: dietetyk dziecięcy Kamila Dulęba – Dziębowska
Rozgrzewająca owsianka pierniczkowa z nutą imbirową Przyprawy dodane do owsianki, jak imbir i cynamon działają rozgrzewająco. Substancjami, które odpowiadają za silny i ostry zapach imbiru są gingerole, a wraz z szogaolami i zingeronami wykazują właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz wspomagają trawienie. Właściwości antyoksydacyjne wykazują również polifenole znajdujące się w lasce cynamonu. Taka owsianka może być opcją na śniadanie, na kolację lub jako zdrowy i wartościowy zamiennik słodyczy. Skład: 4 łyżki płatki owsiane górskie 2 małe kostki czekolada gorzka 80% kakao 1 cm korzenia imbiru ½ sztuki pomarańczy 1 łyżeczka masła ½ łyżeczki miodu według gustu cynamon, kawałek laski wanilii Wykonanie: Płatki ugotować na wodzie wraz z rozdrobniona wanilią. Nie rozgotować. Dodać cynamon, starty korzeń imbiru, miód, masło. Całość wymieszać. Dodać rozdrobniona czekoladę oraz rozdrobnioną pomarańczę. Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski
Z poniższego filmu Dieta w Hashimoto dowiesz się: czym jest choroba Hashimoto i jakie mogą być jej przyczyny ? jakie elementy dietoterapii powinny być uwzględnione u osoby u której to schorzenie występuje ? jakie pozytywne efekty można uzyskać decydując się na indywidualnie dobraną dietoterapię ? Film Dietetyk Gorzów Kamila Dulęba Dziębowska Dieta w Hashimoto nie jest formą porady dietetycznej. Każdy organizm jest nieco inny, inna jest przyczyna dolegliwości. Nie da się przygotować diety i zaleceń żywieniowych identycznych dla kilku osób. Dobranie odpowiedniej indywidualnej dietoterapii, która zapewni osiągniecie pozytywnych efektów związanych z poprawą samopoczucia w chorobie Hashimoto, ustąpieniem dolegliwości zależnych od diety, eliminację niedoborów pokarmowych trafiając przy tym w gusta kulinarne i nie naruszając komfortu codziennego życia danej osoby jest wyzwaniem, które podejmuję z bardzo dobrymi efektami u moich podopiecznych. Zapraszam do obejrzenia filmu Dieta w Hashimoto: Zamów usługę Przeczytaj również: Przeciwzapalna dieta w Hashimoto i niedoczynności tarczycy