Polskie superfoods, które warto włączyć do diety jesienią i zimą
Polskie superfoods, które warto włączyć do diety jesienią i zimą Co to jest superżywność – „superfoods” i jak działa na organizm? Orzechy włoskie i wpływ na organizm • Wartość odżywcza orzechów włoskich • Wpływ na układ krążenia • Pozytywne działanie na funkcje neurologiczne • Wpływ superfoods na zdrowe jelita (orzechy włoskie) • Wpływ na insulinooporność i zdrowie metaboliczne • Przeciwskazania do stosowania orzechów włoskich Charakterystyka i właściwości czosnku • Czosnek na odporność • Przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze działanie czosnku Czym są kiszonki? • Właściwości kapusty kiszonej • Wpływ superfoods na zdrowe jelita (kapusta kiszona) • Proces kiszenia kapusty Warzywa krzyżowe i ich działanie na organizm Siemię lniane – właściwości i skład nasion lnu • Wpływ na układ krążenia i zdrowie metaboliczne • Dieta w menopauzie, a siemię lniane • Wpływ superfoods na zdrowe jelita (nasiona lnu) • W jaki sposób zjadać nasiona lnu? „Superfoods” to żywność, która ze względu na swoje konkretne składniki odżywcze wykazuje szczególnie korzystny wpływ na organizm. Tego typu żywność ma zapobiegać chorobom, a także poprawiać ogólny stan zdrowia. Orzechy włoskie – Polskie superfoods, które warto włączyć do diety jesienią i zimą Orzechy włoskie i wpływ na organizm Orzechy powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie każdej osoby szczególnie w czasie jesiennych i zimowych dni, kiedy po zbiorach są świeżo przechowywane. Wartość odżywcza orzechów włoskich Jako polskie superfoods orzechy włoskie posiadają wartościowy skład pod względem wielu składników odżywczych. W 100g zawierają 65g tłuszczu, który stanowią: nasycone kwasy tłuszczowe 6g, jednonienasycone kwasy tłuszczowe 9g oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe 47g (przy czym stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6 występuje w najlepszych proporcjach w porównaniu z innymi orzechami). Zawartość białka w 100g orzechów wynosi 15g i jest to białko roślinne, a błonnik stanowi 6g. Orzechy włoskie są szczególnie zasobne w aminokwasy rozgałęzione (BCAA) oraz są źródłem polifenoli, witamin, szczególnie witaminy E, która działa jako silny przeciwutleniacz i składników mineralnych, jak: magnez, fosfor, potas, cynk, mangan, żelazo. Wpływ na układ krążenia Ze względu na zawartość kluczowych minerałów i bioaktywnych składników, orzechy włoskie wpływają korzystnie na parametry sercowo-naczyniowe i metaboliczne. Mają wpływ na poprawienie rozszerzania się naczyń krwionośnych ze względu na ich składnik, jakim jest amnokwas L-arginina. Regularne spożywanie orzechów włoskich wiąże się z poprawą regulacji ciśnienia krwi. Pozytywne działanie na funkcje neurologiczne Ponadto łagodzą objawy neurologiczne związane z wiekiem i powinny być uwzględnione w codziennej diecie. Kwas alfa-linolenowy, kluczowy składnik orzechów włoskich, jest metabolizowany do bioaktywnych oksylipin. W badaniach wykazano, że chroni komórki mikrogleju przed stanem zapalnym. Wpływ superfoods na zdrowe jelita (orzechy włoskie) Orzechy włoskie wspierają zdrową mikrobiotę jelitową, a dzięki zawartości błonnika pokarmowego i aktywnych prebiotyków następuje zwiększenie różnorodności pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym, a tym samym korzystnego dla jelit maślanu, propionianu i octanu, które wpływają na dobrostan całego organizmu. Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz ochronne na jelita orzechów włoskich wynika z obecności całej gamy polifenoli przeciwutleniających (katechin, resweratrolu, elagotanin). Elagotanina występuje w największej ilości w szypułkach. Wpływ na insulinooporność i zdrowie metaboliczne Orzechy włoskie chronią przed otyłością ponieważ dają uczucie sytości. Ponadto wpływają na redukcję insulinooporności. Badania pokazują, że regularne spożywanie orzechów włoskich może poprawić wrażliwość na insulinę u osób z insulinoopornością m.in. poprzez działanie przeciwzapalne. Hiperinsulinemia, a następnie insulinooporność poprzedzają pojawienie się cukrzycy. Ponieważ mają niski indeks i ładunek glikemiczny, orzechy włoskie pomagają uregulować poziom glukozy we krwi. Stosuj orzechy w jadłospisie gdyż są doskonałym źródłem magnezu, zawierają też sporo wapnia. Pobudzają prace mózgu, wpływają korzystnie w profilaktyce chorób sercowo – naczyniowych, redukują insulinooporność oraz działają pozytywnie na jelita. Zalecana ilość na dzień to około 30-40g. Przeciwwskazania do stosowania orzechów włoskich Orzechy włoskie mogą wywołać alergię pokarmową u dzieci i osób wrażliwych, dlatego powinny być wprowadzane stopniowo do jadłospisu lub zastąpione innymi produktami spożywczymi. Zobacz przemiany klientów Zobacz Czosnek – Polskie superfoods, które warto włączyć do diety jesienią i zimą Charakterystyka i właściwości czosnku Czosnek należy do roślin posiadających właściwości antyprzeziębieniowe. Jest to roślina cebulowa dwuletnia lub wieloletnia, pochodzi ze Środkowej i Środkowo wschodniej Azji, gdzie obok Egiptu była początkowo uprawiana. „ Przybyła” do basenu Morza Śródziemnego, powszechnie stosowana w Egipcie, wśród Hebrajczyków, Asyryjczyków, Kartagińczyków i Arabów. Egipcjanie cenili czosnek ze względu na źródło siły i wytrzymałości. Roślina była stosowana do leczenia infekcji, dolegliwości oddechowych, trawiennych oraz w przypadku braku energii przez starożytne cywilizacje. W Europie czosnek stosowano przeciw szkorbutowi i astmie, natomiast w 1858 roku Louis Pasteur stwierdził, że roślina posiada silne właściwości przeciwbakteryjne. Czosnek na odporność Podczas przechowywania czosnku w niskiej temperaturze we wnętrzu gromadzi się allina – jego główny składnik. Czosnek po zmiażdżeniu charakteryzuje się silnym piekącym smakiem i zapachem, ponieważ uwalniają się z jego wnętrza substancje lotne zwane tiosiaczanami w połączeniu z allycyną (powstaje z alliny). Jest naturalnym antybiotykiem, wykorzystywany w leczeniu przeziębień, wpływa korzystnie na profil lipidowy. Kapusta kiszona – Polskie superfoods, które warto włączyć do diety jesienią i zimą Czym są kiszonki? Kapusta kiszona, ogórki kiszone czy zakwasy z warzyw wywierają liczne korzystne właściwości zdrowotne, zarówno dla zdrowia jelit, jak i dla całego organizmu. Ich efekty wynikają z obecności bakterii kwasu mlekowego oraz bioaktywnych związków powstałych w trakcie fermentacji. Do produktów, które również zasługują na szczególną uwagę są mleczne produkty fermentowane, jak: kefir czy zsiadłe mleko. Kapusta znana od ponad sześciu tysięcy lat, jest przypuszczalnie najstarszym warzywem uprawianym przez ludzi. W kulturze greckiej i rzymskiej warzywo to uważano za bardzo ważną roślinę o właściwościach prozdrowotnych. Wpływ superfoods na zdrowe jelita (kapusta kiszona) Kiszona kapusta zawiera w swoim składzie bakterie kwasu mlekowego (powstałe podczas procesu fermentacji w czasie jej kiszenia). Pozytywne bakterie wpływają na utrzymanie właściwej flory bakteryjnej jelit, zwiększają odporność organizmu, chronią przed przerostem niepożądanych bakterii i drożdżaków w jelitach. Kiszonki pomagają utrzymać równowagę mikrobiologiczną w jelitach. Zarówno kapusta kiszona, jaki i świeża kapusta są doskonałym źródłem związków przeciwnowotworowych (izotiocyjaniany). Kapusta obfituje w składniki mineralne, głównie potas, wapń a zawartość sodu jest wyższa w kapuście kiszonej niż w surowej kapuście białej. Kapusta kiszona jest znaczącym źródłem witaminy C w okresie jesienno – zimowym, a 100g warzywa dostarcza 16mg witaminy C. W 100g świeżej białej kapusty…
Dowiedz się więcej