66-400 Gorzów / Piłsudskiego 47
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Aktualności dietetyczne

Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska zaprasza do wizyt online oraz stacjonarnie do Gabinetu dietetycznego w Gorzowie oraz w Wągrowcu

ciasta bezglutenowe forum kobiet aktywnych naturalnie dla zdrowia dietetyk dulęba dziębowska

Dietetyk Lubuskie: Konsultacje z zakresu dietetyki

14 września w województwie lubuskim odbyło się wydarzenie podczas którego dietetyk lubuskie Kamila Dulęba Dziębowska udzielała indywidualnych konsultacji z zakresu dietetyki. Był nordic walking, była degustacja ciast bezglutenowych.  

Sok naturalnie dla zdrowia

Soki warzywno – owocowe

Soki warzywno – owocowe   Soki warzywno – owocowe działające rozgrzewająco, wzmacniająco i oczyszczająco na organizm.Kiedy na dworze jest zimno do takiego soku można dodać korzeń kurkumy i imbiru.   Jedną z pozytywnych właściwości imbiru jest poprawa procesu trawienia pokarmu. Imbir pobudza kurczliwość żołądka ułatwiając jego opróżnianie po posiłku oraz zapobiega powstawaniu gazów.   Natomiast składnik kurkumy – kurkumina sprzyja apoptozie czyli programowanej śmierci komórki co jest pozytywne. Kurkuma posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Więcej o właściwościach kurkumy i imbiru napiszę innym razem. Soki warzywno – owocowe w wersji rozgrzewającej na zimę: 1. Sok buraczkowo – imbirowy   Skład: pomarańcza cytryna dwa średniej wielkości buraki średniej wielkości korzeń pietruszki średniej wielkości marchewka 1 cm korzenia imbiru 2. Sok marchewkowo – pomarańczowo – imbirowy z kurkumą Skład: pomarańcza cytryna dwa średniej wielkości korzenie pietruszki dwa średniej wielkości marchewki 1 cm korzenia imbiru 1-2 cm korzenia kurkumy Wykonanie:    Do przygotowania soku używamy owoców w wersji bio, które nie są pryskane pestycydami. Owoce w wersji bio szybciej pleśnieją, ponieważ nie mają ochrony przedłużającej ich trwałość oraz opóźniającej dojrzewanie ( pestycyd).    Warzywa na sok myjemy, szorujemy, następnie obieramy. Kolejny etap to płukanie warzyw i krojenie w cząstki. Wyciskamy sok ( sokowirówka lub wyciskarka).    Po dokładnym umyciu i wyszorowaniu owoców, obieramy żółtą ( cytryna) i pomarańczową ( pomarańcz) skórkę. Z owoców wyciskamy sok. Korzeń imbiru i kurkumy myjemy, obieramy i wyciskamy sok ( tylko wyciskarka). Jeśli nie mamy wyciskarki to taki korzeń trzeba zetrzeć na tarce i wycisnąć sok lub po starciu na tarce dodać do soku korzeń.             Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

kania surowa

Grzyby w diecie – przepisy dietetyka

Sezon grzybowy Przepis na opieńki duszone w maśle klarowanym z cebulką: kapelusze opieniek cebula do smaku masło klarowane sól do smaku ewentualnie świeży majeranek    Grzyby dobrze umyć, osuszyć. Cebule obrać, umyć, drobno posiekać i poddusić z niewielkim dodatkiem wody. Gdy woda odparuje dodać masło klarowane. Kapelusze opieniek umieścić na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym, następnie poddusić aż grzyby zmiękną. Na końcu przyprawić do smaku solę i świeżym majerankiem.Takie pyszne opieńki można podawać do jajecznicy na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Przepis na kanie w panierce: Skład: kapelusz kani jajko otręby z amarantusa masło klarowane do smażenia sól do smaku    Kanię dobrze umyć, osuszyć. Kapelusz grzyba panierować w jajku i w otrębach z amarantusa, następnie smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym po obu stronach aż grzyb zmięknie.    Taka smaczna kania to doskonały dodatek do obiadu: można ją spożyć z kaszą i warzywami na ciepło. Jeśli nie znacie się na grzybach, bezpieczniej jest pozostać przy pieczarkach, boczniakach lub kupić kurki lub suszone borowiki w sklepie. Smacznego Opracowała dietetyk online Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

czipsy kokosowe naturalnie dla zdrowia

Czipsy z warzyw, owoców, kokosa

Jesień w pełni, dlatego warto wykorzystać w naszym jadłospisie produkty, które oferuje ta pora roku. Proponuję przekąski do pracy i do szkoły, inne niż zwykle: czipsy kokosowe:    Do ich wykonania potrzebujemy orzech kokosowy. Ważne, żeby kokos nie był spleśniały ani skiśnięty. Miąższ z kokosa kroimy w paski o różnej grubości. Czipsy kokosowe przechowujemy w lodówce do 3 dni od pokrojenia kokosa.    Taka przekąska jest bardzo sycąca i zawiera wszystkie zdrowotne walory, jakie daje orzech kokosowy, między innymi: dobrej jakości tłuszcze, błonnik, potas, magnez. czipsy z jabłek i czipsy z dyni:    Do ich wykonania potrzebujemy jabłka ( ja używam jabłka bez oprysków, które w postaci suszonej mogą być przechowywane zimą) oraz miąższ z dyni.   Moją ulubioną dynią jest dynia melonowa, którą można jeść na surowo, a w postaci wysuszonej można się nią delektować nawet do wiosny jeśli takie czipsy „przetrwają i nie znikną wcześniej”.    Jabłka i dynię po umyciu i osuszeniu kroimy w plastry lub w księżyce ( jabłka), a dynię tarkujemy na grubych oczkach ( jak na mizerię). Zarówno dynię, jaki i pokrojone jabłka suszymy w suszarce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej szklanych.   Jeśli nie mamy czasu przygotować w taki sposób przekąsek, możemy wybrać dostępne w sprzedaży suszone czipsy z warzyw i z owoców.Takie czipsy są bardzo smaczne i sycące ( szczególnie czipsy kokosowe) i mogą zastąpić słodycze. Warto mieć je zawsze „pod ręka”, szczególnie wtedy, gdy jesteśmy zapracowani i nie mamy dość czasu, żeby zjeść w pracy przekąskę. Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

3 gotowe pesto naturalnie dla zdrowia

Pietruszkowe pesto

Pesto    Propozycja pikantnego dodatku do potraw o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, wzmacniających i zwiększających odporność organizmu.   Skład: 1 garść liści bazylii 1 garść natki pietruszki 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine wyciśnięty sok z 1 sztuki cytryny sól do smaku Wykonanie:    Liście natki oraz bazylii dokładnie umyć pod letnią bieżącą wodą. Czosnek obrać. Cytrynę umyć, sparzyć, następnie wycisnąć sok. Wszystkie składniki zblendować.    Pesto można dodawać do potraw na ciepło, do przekąsek na bazie jajek, serów, mięsa czy też do dań wegetariańskich. Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

szkoła dietetyk wągrowiec naturalnie dla zdrowia

NA ZDROWIE

   Z okazji rozpoczęcia szkoły, poniższym wierszem, pozdrawiam młodzież szkolną i zapraszam do złożenia wizyty w moim gabinecie dietetycznym w Gorzowie lub Wągrowcu. Inwestycja w zdrowie zawsze się opłaca, bo zdrowie jest najcenniejsze ! Jan Kochanowski „Na zdrowie”   Szlachetne zdrowie,Nikt się nie dowie,Jako smakujesz,Aż się zepsujesz.Tam człowiek prawieWidzi na jawieI sam to powie,Że nic nad zdrowieAni lepszego,Ani droższego;Bo dobre mienie,Perły, kamienie,Także wiek młodyI dar urody,Miejsca wysokie Władze szerokieDobre są, ale —Gdy zdrowie w cale.Gdzie niemasz siły,I świat niemiły.Klejnocie drogi,Mój dom ubogi,Oddany tobie,Ulubuj sobie!

Radio Plus naturalnie dla zdrowia kamila dulęba dziębowska dietetyk gorzów wągrowiec

Dietetyk z Radio Plus i Miesięcznikiem ZDROWIE

   Praca od rana z przerwą na wakacyjny event dietetyk z Radio Plus i Miesięcznikiem ZDROWIE. Moje dzisiejsze wystąpienie na antenie Radia Plus w Gorzowie Wielkopolskim oraz poradnictwo żywieniowe dla mieszkańców Gorzowa Wielkopolskiego na nadwarciańskich błoniach. To był pracowity dzień. Miłego dnia. dietetyk Kamila Dulęba -Dziębowska

Życie z cukrzycą – dieta cukrzycowa

Częsty przypadek w gabinecie dietetycznym Kamila Dulęba Dziębowska: osoba z cukrzycą. W dzisiejszym poście przedstawię jakie efekty przynosi indywidualnie dobrana dieta cukrzycowa. Do mojej poradni zgłosił się mężczyzna pracujący jako kierowca. Diagnoza lekarska brzmiała: cukrzyca, niedawno zdiagnozowana ( doustne leki przeciwcukrzycowe), nadciśnienie, niedawno diagnozowane. Profil lipidowy we krwi był również nieprawidłowy. Efekty jakie ten mężczyzna uzyskał po 6 miesiącach stosowania terapii dietą nadal pracując jako kierowca( długie trasy): spadek masy ciała o 20,5 kg ( spadek tkanki tłuszczowej) obniżenie tkanki tłuszczowej o 14,1 % normalizacja ciśnienia tętniczego krwi ( odstawienie leków przez lekarza) obniżenie poziomu trójglicerydów prawidłowy poziom glukozy na czczo ( stopniowe zmniejszanie dawek aż do odstawienia doustnych leków przeciwcukrzycowych przez lekarza) duża motywacja do zmiany nawyków żywieniowych i braku powrotu do poprzednich, niezdrowych nawyków żywieniowych motywacja do wysiłku fizycznego bardzo dobre samopoczucie fizyczne i psychiczne Jeśli się chce to można poprawić swoje zdrowie i samopoczucie z dietetyk Gorzów Dulęba – Dziębowska.  

Mniszek lekarski naturalnie dla zdrowia dietetyk kamila dulęba dziębowska

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale Web.)    Mniszek lekarski jest rośliną, która rośnie na łąkach, polach i trawnikach. Surowcem zielarskim są korzenie mniszka, kwiatostany oraz ziele mniszka. Na szczególną uwagę zasługują pączki mniszka.    Wszystkie z tych surowców mają podobne działanie: pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają żółciopędnie oraz moczopędnie. Najczęściej stosowane są kwiatostany oraz korzenie mniszka.    Kwiatostany mniszka lekarskiego zawierają barwniki ksantofilowe, flawonoidy, składniki mineralne, jak: potas, magnez, siarkę i krzem. W zielonych częściach rośliny obecne są znaczne ilości chlorofilu.    Duszone pączki mniszka z dodatkiem oliwy z oliwek czy masła klarowanego jako dodatek do dania na bazie mięsa, ryby czy kaszy to jedna z moich ulubionych potraw z ziół. Pączki mniszka zbieramy w pierwszych dwóch tygodniach maja i tylko w tym okresie można przygotować tę pyszną i wzmacniającą potrawę. Są doskonałą alternatywą dla nowalijek, które pojawiają się w warzywniakach, ponieważ jeśli zbierane są z dala od dróg i pól są niezanieczyszczone i bardziej odżywcze niż pryskana rzodkiewka czy sałata.    Jeśli mamy czas i cierpliwość to można nazbierać większą ilość pączków mniszka lekarskiego i zamrozić. Przepis na duszone pączki mniszka lekarskiego: Skład: dwie garście pączków mniszka ( nie rozkwitnięte bez szypułek) 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek lub masła klarowanego sól do smaku Wykonanie:    Pączki mniszka lekarskiego umyj, następnie umieść na patelni pod przykryciem i ogrzewaj na wolnym ogniu aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Pod koniec dodaj tłuszcz ( oliwę z oliwek lub masło klarowane). Przypraw do smaku solą. Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski d

jajka naturalnie dla zdrowia

Zdrowe jajka

   Jajka to bardzo odżywczy produkt spożywczy, jednak z jajkiem należy obchodzić się, właśnie: „jak z jajkiem” żeby nie stało się dla nas niebezpieczne. Chodzi mi oczywiście o bakterie. Jajko może być surowcem zakaźnym. Na powierzchni jajka kurzego mogą znajdować się bakterie – pałeczki Salmonella. W Polsce przyczyną zachorowań powodowanych przez zakażoną żywność jest kilka gatunków bakterii Salmonella.    Za każdym razem gdy przekładamy jajka z jednego pojemnika do drugiego lub po wyjęciu ich z lodówki i umieszczeniu w naczyniu do gotowania czy rozbiciu na patelnię należy umyć ręce. Jajek nie jemy na surowo. Jajka kurze możemy ugotować na miękko i wówczas są bezpieczne ze względów mikrobiologicznych (białko jaja musi być lekko ścięte lub ścięte a żółtko płynne).    Ciekawostką jest to, że jajka gęsie możemy spożywać tylko po ich ugotowaniu na twardo czy upieczeniu. Nie jemy ich ma miękko, ponieważ bakterie z gatunku Salmonella znajdują się również we wnętrzu jajka.

Prosimy o nie kopiowanie treści.

Call Now Button