Zupa na bazie bulionu kolagenowego
Skład:
- odcedzony bulion kolagenowy 1 litr
- dzwonek z karpia 3 porcje ( gotowane w wywarze lub na parze)
- marchew 2 średnie sztuki
- seler korzeniowy ½ dużej sztuki
- pietruszka korzeń 1 mała sztuka
- por biała część z 1 średniej sztuki
- koncentrat pomidorowy 30% 2-3 łyżki
- oliwa z oliwek extra vergine 3 łyżki
- rozgnieciony czosnek 3 ząbki
- bazylia suszona -2 łyżki
- sól
- pieprz czarny
- papryka słodka
Wykonanie:
Dzwonek z karpia umyj następnie ugotuj na parze lub w wodzie, odsącz.
Warzywa: marchew, seler, pietruszkę i por umyj i obierz. Warzywa opłucz. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, por pokrój w krążki. Czosnek obierz, rozetrzyj, następnie podsmaż krótko na patelni. Dodaj starte warzywa. Całość podsmaż krótko na patelni do odparowania wody, dodaj oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Podsmażone warzywa umieść w garnku, dodaj bulion kolagenowy i gotuj około 20 minut pod przykryciem.
Zupę dopraw do smaku solą, bazylia i koncentratem pomidorowym.
Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski