66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Oferta Dietetyk

Dietetyk Gorzów Kamila Dulęba - Dziębowska

Pierwsza wizyta

Kliknij aby przeczytać więcej...

Wizyta kontrolna

Kliknij aby przeczytać więcej...

konsultacja dietetyczna i zalecenia

Kliknij aby przeczytać więcej...

kompleksowa pomoc dietetyka

Kliknij aby przeczytać więcej...

Najczęściej zadawane pytania

Inulina i zdrowe jelita (dietetyk lubuskie)

Inulina ( skrobia omanu) jest polisacharydem. Składa się z wielu cząsteczek fruktozy. Na końcu długiego łańcucha znajduje się jedna cząsteczka glukozy. W wielu roślinach z rodziny astrowatych i selerowatych, inulina jest gromadzona jako magazyn energii potrzebnej do wzrostu tych roślin. Źródłem inuliny w żywności są korzenie i bulwy topinambura, cykorii, pasternaku i skorzonery. Mniejsze ilości tego cukru zawierają również czosnek, cebula, por oraz karczoch. Natomiast z produktów zielarskich inulina występuje w korzeniach mniszka pospolitego i łopianu większego.

Inulina nie ulega trawieniu w jamie ustnej, w żołądku czy w jelicie cienkim. Nie jest trawiona i wchłaniana również w jelicie grubym, ponieważ organizm człowieka nie posiada enzymu, który mogłyby ją rozłożyć . W końcowym odcinku przewodu pokarmowego (jelito grube) inulina ulega fermentacji pod wpływem działania pozytywnych bakterii ( bifidobakterium) w związku z czym następuje ich wzrost.

Obniża się ph w jelicie, wzrasta produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych do których należy maślan, octan i propionian. Kwas masłowy  jest podstawowym źródłem energii dla kolonocytów – komórek nabłonka jelitowego.

Pomimo tego, że inulina jest cukrem zbudowanym z cząsteczek fruktozy, w przewodzie pokarmowym człowieka działa jak błonnik – nie jesteśmy w stanie strawić i wchłonąć tego cukru, dlatego nie podnosi on stężenia glukozy we krwi.

Topinambur, cykoria i pasternak powinny gościć często na stołach osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową oraz u osób, które chcą dbać o zdrowe jelita.

 

1) S. SOBOLEWSKA1, E. R. GRELA1*, J. SKOMIAŁ2:Inulina i jej oddziaływanie u ludzi i zwierząt; 1 Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Akademicka 13 2 Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN im. J. Kielanowskiego PAN w Jabłonnie.

2) Roediger W.E.: Role of anaerobic bacteria in the metabolic welfare of the colonic mucosa in man. Gut 1980; 21: 793‑798.

   Ponieważ nie znam danej osoby, która przychodzi do mnie na wizytę, proszę o przyniesienie ze sobą posiadanych badań ( badania z ostatnich 6 lub 12 miesięcy) lub o ich wcześniejsze wykonanie i przyniesienie ze sobą na pierwszą wizytę do wglądu.

    Badania laboratoryjne to jeden z elementów profilaktyki zdrowotnej, który pozwala na indywidualne dostosowanie diety dla danej osoby. Umożliwia również monitorowanie pozytywnych efektów, jakie niesie indywidualnie dobrana dietoterapia.

   Badania laboratoryjne powinny być wykonywane co najmniej raz w roku lub częściej, co jest związane ze stanem zdrowia danej osoby lub jej stanem fizjologicznym ( np. ciąża).

 

Na pierwszą wizytę proszę o przyniesienie następujących wyników badań:

  • Morfologia
  • TSH
  • Glukoza
  • Cholesterol całkowity
  • Cholesterol frakcji HDL i LDL
  • Trójglicerydy
  • Poziom witaminy D3 25(OH).

 

Ponadto w zależności od historii zdrowotnej danej osoby, zalecam również przyniesienie na wizytę m. in. wyników badań, jak:

  • Ferrytyna
  • Kwas moczowy
  • Insulina
  • Hemoglobina glikowana
  • Kreatynina
  • AspAT, AIAT
  • Elektrolity
  • OB

  

   Na wizycie interpretuję wyniki badań oraz pokazuję pacjentowi, jakie są ich zależności z żywieniem, stylem życia i stanem odżywienia danej osoby.

   Jeśli nie wiesz, jakie badania warto wykonać w Twoim przypadku przed pierwszą wizytą u mnie,  skontaktuj się: biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl.

Jeśli masz inne pytania to proszę skontaktuj się ze mną.