Oferta Dietetyk
Pierwsza wizyta u dietetyka, czyli jak współpracuję?
W moim gabinecie dietetycznym szczególną uwagę przywiązuję do współpracy holistycznej, znalezienia oraz rozwiązania przyczyny problemu dietetycznego, a efekty tego wpłyną korzystnie na stan zdrowia.
Podczas pierwszej wizyty/ konsultacji u dietetyka:
- Zostaje omówiona strategia żywieniowa/dietetyczna oraz sposób współpracy.
- Dietetyk analizuje dzienniczek żywieniowy, koryguje błędy żywieniowe.
- Na tym etapie współpracy poszukujemy przyczyny problemu dietetycznego w celu jego wyeliminowania.
- Przeprowadzony zostaje tzw. wywiad żywieniowy z uwzględnieniem i interpretacją badań oraz zależności pomiędzy poszczególnymi parametrami.
- Zostaje przeprowadzona analiza stanu odżywienia w oparciu o informacje o spożywanych posiłkach, masie ciała, wzroście, wadze oraz wynikach badań laboratoryjnych.
Jeśli jesteś pierwszy raz u mnie na wizycie, czas trwania takiej konsultacji powinien się zamknąć w ciągu 60 minut. W bardziej złożonych przypadkach pierwsza wizyta może się przedłużyć o kolejne 15-30 minut.
Co jeszcze zostaje omówione podczas pierwszej wizyty /konsultacji?
Jeśli zdecydowałeś się już na pierwszą wizytę w moim gabinecie dietetycznym oprócz wymienionych powyżej zagadnień, omówimy również w jaki sposób praktycznie wdrożyć zalecenia żywieniowe/dietetyczne oraz program żywieniowy. Przedstawię Tobie czym charakteryzuje się dieta, która powinieneś zastosować pod Twoje indywidualne potrzeby oraz wyjaśnię zależności poszczególnych procesów oraz wpływu odżywiania na nie w sposób przystępny. Zatem te 60 minut szybko minie i z pewnością już po pierwszej wizycie będziesz mogła/mógł wdrożyć podstawowe informacje zanim otrzymasz rozpisany dla Ciebie indywidualny program dietetyczny/żywieniowy.
Przed pierwszą wizytą/konsultacją u dietetyka wskazane jest:
- Przygotowanie zestawienia posiłków, produktów, które zjadasz
Przygotowanie zestawienia zjadanych posiłków z 3 dni( 2 dni robocze/szkolne i 1 dzień wolny pod pracy) w formie dzienniczka posiłków/dzienniczka żywieniowego oraz informacji o stylu życia możesz przygotować na kartce lub pobrać dzienniczek posiłków/dzienniczek żywieniowy i go wypełnić.
- Badania laboratoryjne
Warto przygotować podstawowe badania laboratoryjne, które umożliwią jeszcze bardziej dopasować program dietetyczny/żywieniowy do Twoich potrzeb. Nie znam Ciebie, a wyniki badań mogą dać wiele informacji o Twoim stanie zdrowia, jak np.: niedobory składników odżywczych, czy stany zapalne. Jeśli masz wyniki badań z ostatnich 6 miesięcy jak najbardziej możesz zabrać je na pierwszą wizytę.
Przygotowanie podstawowych badań, jak: morfologia, glukoza, insulina, TSH, lipidogram, witamina D3, witamina B12, opcjonalnie: żelazo, ferrytyna.
Jeśli konsultacja dotyczy dietoterapii zalecane jest przygotowanie dodatkowych wyników, które osoba chcąca uzyskać wsparcie posiada np. poprzez regularne ich wykonywanie, np. pełen panel tarczycowy.
- Badanie analizatorem składu ciała
Analiza składu ciała metodą BIA przeprowadzana jest w bosych i suchych stopach, co oznacza że nie zdejmujesz odzieży, która znajduje się pod okryciem wierzchnim.
Dwie godziny przed wizytą w gabinecie podczas której będzie wykonywana analiza składu ciała proszę nie jeść i nie pić płynów oraz 2 dni przed takim pomiarem proszę nie wykonywać intensywnego wysiłku fizycznego ( ćwiczenia).
Przeciwskazaniem do wykonaniu pomiaru ciała metoda BIA jest rozrusznik serca, stan ciąży oraz obecność metalowych urządzeń w jamie brzusznej.
Podczas analizy składu ciała są sprawdzane następujące parametry:
- pomiar masy mięśni szkieletowych, ich rozmieszczenie w ciele w tym: w kończynach górnych, kończynach dolnych oraz tułowiu
- pomiar zawartości wody w organizmie
- pomiar tkanki tłuszczowej zarówno w procentach, jak i w kg i jej rozmieszczenie w ciele (w kończynach górnych, kończynach dolnych oraz tułowiu)
- pomiar masy ciała
- obliczenie BMI
- analiza: talia – biodro (WHR) oraz pomiar wzrostu.
Wizyty kontrolne
Wizyta kontrolna jest planowana w odstępach czasu około 3-4 tygodnie i jest proponowana indywidualnie dla danej osoby. Jeśli występuje potrzeba częstszych spotkań, dietetyk proponuje termin nawet co tydzień lub co 2 tygodnie.
Ty decydujesz kiedy chcesz przyjść na wizytę kontrolną oraz ile czasu będzie ona trwać. Zwykle czas w którym jesteśmy w stanie omówić wszystkie zagadnienia po wdrożeniu jadłospisu lub programu dietetycznego/żywieniowego to 30 minut.
Podczas wizyty kontrolnej omawiane zostają postępy współpracy, ewentualna korekta potraw z jadłospisu, wsparcie i motywacja do dalszego procesu dietoterapii lub redukcji wagi oraz dalsze etapy współpracy.
Najczęściej zadawane pytania
Pierwsza wizyta u dietetyka jest możliwa, jeśli nie posiada się wyników badań. Wówczas współpraca odbywa się na podstawie samego wywiadu żywieniowego i wywiadu medycznego oraz dzienniczka z dotychczasowymi posiłkami. Możliwe jest również dostarczenie wyników badań w późniejszym terminie
Indywidualny jadłospis obejmuje:
Potrawy i dokładny opis jak je przygotować. Dostosowany jest do stylu życia, preferencji smakowych, por roku, godzin pracy oraz aktywności fizycznej, a jeśli obejmuje dietoterapię również do dolegliwości zdrowotnych i zawiera:
- dokładny opis w jaki sposób przygotować posiłek
- ilość składników użytych w gramach oraz w sztukach, porcjach czy łyżkach,
- kaloryczność oraz zawartość podstawowych składników
odżywczych w posiłku
- listę zakupów na dowolną liczbę dni ( do wyboru np. co 3 co 7 czy co 14 dni)
- plan posiłków w formie praktycznej grafiki na 7 lub 14 dni, co ułatwia zaznajomienie się jakie posiłki będą w danym dniu czy tygodniu
Indywidualny programu dietetyczny/żywieniowy oprócz indywidualnego jadłospisu opisanego jak powyżej obejmuje dodatkowo:
- indywidualne zalecenia dietetyczne i żywieniowe
- zamienniki produktów spożywczych
- materiały edukacyjne, które mają na celu uzyskanie pożądanego efektu współpracy
jeśli istnieje taka potrzeba dodatkowe przepisy na dane potrawy wraz ze sposobem ich przygotowania
- kontakt e-mailowy, przez cały okres współpracy
Indywidualne zalecenia żywieniowe to zalecenia dotyczące zmiany nawyków żywieniowych, dobrane są do danej osoby, natomiast indywidualne zalecenia dietetyczne uwzględniają również zalecenia w odniesieniu do terapii dietą i są uzupełnieniem indywidualnego programu dietetycznego/żywieniowego.
W związku z tym, że program dietetyczny/ żywieniowy oraz jadłospis jest przygotowywany indywidualnie czas oczekiwania wynosi zwykle do 10 dni roboczych, a czas oczekiwania może się przedłużyć do 14 dni roboczych.
O czasie oczekiwania na indywidualny jadłospis czy indywidualny program dietetyczny/żywieniowy dietetyk informuje na pierwszej wizycie.
Kwestie współpracy omawiane zostają podczas pierwszej wizyty u dietetyka.
Po otrzymaniu indywidualnego programu dietetycznego/żywieniowego może być wniesiona korekta dwóch potraw w ramach wniesionej opłaty w ustalonym czasie współpracy.
Program dietetyczny/żywieniowy jest komponowany na 14 dni, ale możliwy
do stosowania sezonowo, np. na okres jesieni, zimy, wiosny czy lata czyli na
2 lub na 3 miesiące. W związku z dużą różnorodnością potraw nie ma
przymusu zmiany posiłków co 14 dni, natomiast nie jest to zabronione.
W tej kwestii decydujesz Ty. Szczegóły w kwestii jadłospisu ustalamy
na pierwszej wizycie.
W niektórych przypadkach ( dietoterapia) może być konieczna
zmiana jadłospisu co krótszy niż 2-3 miesiące czas. Te kwestie omawiamy
na pierwszej wizycie oraz na wizytach kontrolnych.
Pytania do dietetyka
Inulina i zdrowe jelita (dietetyk lubuskie)
Inulina ( skrobia omanu) jest polisacharydem. Składa się z wielu cząsteczek fruktozy. Na końcu długiego łańcucha znajduje się jedna cząsteczka glukozy. W wielu roślinach z rodziny astrowatych i selerowatych, inulina jest gromadzona jako magazyn energii potrzebnej do wzrostu tych roślin. Źródłem inuliny w żywności są korzenie i bulwy topinambura, cykorii, pasternaku i skorzonery. Mniejsze ilości tego cukru zawierają również czosnek, cebula, por oraz karczoch. Natomiast z produktów zielarskich inulina występuje w korzeniach mniszka pospolitego i łopianu większego.
Inulina nie ulega trawieniu w jamie ustnej, w żołądku czy w jelicie cienkim. Nie jest trawiona i wchłaniana również w jelicie grubym, ponieważ organizm człowieka nie posiada enzymu, który mogłyby ją rozłożyć . W końcowym odcinku przewodu pokarmowego (jelito grube) inulina ulega fermentacji pod wpływem działania pozytywnych bakterii (bifidobakterium) w związku z czym następuje ich wzrost.
Obniża się ph w jelicie, wzrasta produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych do których należy maślan, octan i propionian. Kwas masłowy jest podstawowym źródłem energii dla kolonocytów – komórek nabłonka jelitowego.
Pomimo tego, że inulina jest cukrem zbudowanym z cząsteczek fruktozy, w przewodzie pokarmowym człowieka działa jak błonnik – nie jesteśmy w stanie strawić i wchłonąć tego cukru, dlatego nie podnosi on stężenia glukozy we krwi.
Topinambur, cykoria i pasternak powinny gościć często na stołach osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową oraz u osób, które chcą dbać o zdrowe jelita.
1) S. SOBOLEWSKA1, E. R. GRELA1*, J. SKOMIAŁ2:Inulina i jej oddziaływanie u ludzi i zwierząt; 1 Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Akademicka 13 2 Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN im. J. Kielanowskiego PAN w Jabłonnie.
2) Roediger W.E.: Role of anaerobic bacteria in the metabolic welfare of the colonic mucosa in man. Gut 1980; 21: 793‑798.
Ponieważ nie znam danej osoby, która przychodzi do mnie na wizytę, proszę o przyniesienie ze sobą posiadanych badań ( badania z ostatnich 6 lub 12 miesięcy) lub o ich wcześniejsze wykonanie i przyniesienie ze sobą na pierwszą wizytę do wglądu.
Badania laboratoryjne to jeden z elementów profilaktyki zdrowotnej, który pozwala na indywidualne dostosowanie diety dla danej osoby. Umożliwia również monitorowanie pozytywnych efektów, jakie niesie indywidualnie dobrana dietoterapia.
Badania laboratoryjne powinny być wykonywane co najmniej raz w roku lub częściej, co jest związane ze stanem zdrowia danej osoby lub jej stanem fizjologicznym ( np. ciąża).
Na pierwszą wizytę proszę o przyniesienie następujących wyników badań:
- Morfologia
- TSH
- Glukoza
- Cholesterol całkowity
- Cholesterol frakcji HDL i LDL
- Trójglicerydy
- Poziom witaminy D3 25(OH).
Ponadto w zależności od historii zdrowotnej danej osoby, zalecam również przyniesienie na wizytę m. in. wyników badań, jak:
- Ferrytyna
- Kwas moczowy
- Insulina
- Hemoglobina glikowana
- Kreatynina
- AspAT, AIAT
- Elektrolity
- OB
Na wizycie interpretuję wyniki badań oraz pokazuję pacjentowi, jakie są ich zależności z żywieniem, stylem życia i stanem odżywienia danej osoby.
Jeśli nie wiesz, jakie badania warto wykonać w Twoim przypadku przed pierwszą wizytą u mnie, skontaktuj się: biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl.
Hemoglobina glikowana (HbA1c) jest ważną miarą glikemii w cukrzycy. Na HbA1c wpływają czynniki środowiskowe i genetyczne zarówno u osób z cukrzycą, jak i osób bez cukrzycy. Jest to kluczowy parametr do monitorowania regulacji cukrzycy i oceny ryzyka powikłań mikronaczyniowych. Jest to również kryterium diagnostyczne dla cukrzycy. Jego stężenie odzwierciedla średnią wartość stężenia glukozy we krwi w ciągu ostatnich dwóch do trzech miesięcy.
Glikowana hemoglobina A1c, główna frakcja glikowanej hemoglobiny, powstaje w wyniku nieodwracalnej nieenzymatycznej glikacji miedzy białkami, lipidami i kwasami nukleinowymi ustroju. Nasilenie glikacji zależy od zawartości w organizmie cukrów prostych (glukoza, fruktoza). Zjawisko nasilonej glikacji nierozłącznie wiąże się z procesem starzenia się komórek i tkanek oraz uszkodzeniem wielu struktur komórkowych. Niekorzystne reakcje wewnątrz naczyń krwionośnych czy nerwów, gdzie mamy do czynienia z wolnymi rodnikami i stanem zapalnym, są następstwem nieenzymatycznej glikozylacji oraz jej produktów (AGEs).
Jeśli masz inne pytania to proszę skontaktuj się ze mną.