Dietetyk radzi. Trochę o nietolerancji laktozy:
Laktoza jest głównym cukrem „ dwucukrem” występującym w mleku ssaków. Żeby mogła być wchłonięta w jelicie musi być rozłożona do cukrów prostych: glukozy i galaktozy na skutek działania enzymu laktazy.
Nietolerancja laktozy związana jest z wystąpieniem klinicznych objawów po spożyciu produktów spożywczych zawierających laktozę z powodu braku możliwości jej strawienia i wchłonięcia. Wiąże się to z brakiem lub obniżoną aktywnością enzymu laktazy w efekcie czego dwucukier laktoza zamiast być wchłonięta w jelicie cienkim przedostaje się do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji przez mikroflorę jelitową tam bytującą. Objawy nietolerancji laktozy to między innymi: uczucie przelewania w jelitach, gazy, wzdęcia.
Laktoza jest obecna w mleku, napojach fermentowanych ( kefir, jogurt, maślanka), serach. Produkty obfitujące w ten dwucukier to również lody, desery z dodatkiem laktozy, śmietana, śmietanka oraz wszystkie produkty spożywcze zawierające mleko.
Osoby które nie tolerują laktozy nie muszą eliminować wszystkich produktów spożywczych, które ją zawierają. Warto w tej kwestii skorzystać z indywidualnej porady dietetyk lubuskie Kamila Dulęba Dziębowska.