W jaki sposób zaplanować przygotowania do świąt oraz jak jeść w święta i dobrze się czuć? Poniżej przedstawiam porady dietetyka na święta.
Święta Bożego Narodzenia, wigilijny wieczór to czas pełen refleksji oraz polskich smaków, które towarzyszą tradycji przygotowywania potraw.
Przed przystąpieniem do gotowania warto dokładnie zaplanować potrawy i zakupy tak, żeby każda z osób mogła skosztować świąteczne jedzenie.
1). Zakupy zrób kilka dni wcześniej, zaoszczędzisz czas, stanie w kolejkach oraz dodatkowy stres (przygotowania do świąt związane z gotowaniem nie powinny być stresujące).
2). Zaplanuj czas przygotowywania potraw, nie gotuj nocą ( noc to czas na regenerację organizmu): pierniczki możesz przygotować dwa tygodnie wcześniej, bigos przygotuj w słoiki i zagotuj. Również pierogi z kapustą i grzybami czy wigilijne uszka możesz przygotować dzień przed wigilią.
3). Nie gotuj na zapas. Przygotuj potrawy tylko na święta a nie na po świętach. Musisz wiedzieć, że jedzenie które przez wiele godzin w ciągu dnia znajduje się na stole nie może być późnej zamrażane.
Wigilijny barszcz, uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, aromatyczny bigos, śledź czy karp w różnym wydaniu, czy świąteczne ciasta: makowce, serniki, ciasteczka i pierniki… Jak to wszystko spróbować żeby świąteczne „ delicje” nie były obciążeniem dla żołądka i wątroby, a czas po świętach nie kojarzył się z ociężałością i dodatkowymi kilogramami kiedy zaraz po świętach sylwestrowa noc.
Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że w święta pierogi, uszka i ciasta przygotowuje się a bazie mąki pszennej. Zdrowszą alternatywą jeśli już musimy użyć pszenicę jest mąka orkiszowa pełnoziarnista, która zawiera dodatkowo witaminy z grupy B i niektóre składniki mineralne, jak magnez.
Możesz również przygotować potrawy mączne, pierniki, ciasta na bazie mąk bez glutenu (np. mąka gryczana, jaglana, ziemniaczana, ryżowa i inne). Takie pierogi czy ciasta są równie smaczne. Będzie to miły gest szczególnie jeśli ktoś z osób spędzających święta przy wspólnym stole nie jada produktów na bazie zbóż zawierających gluten z indywidualnych względów zdrowotnych.
– Zmodyfikuj potrawy żeby nie zawierały dużo cukru lub zastąp cukier ksylitolem lub erytrytolem.
– Do przygotowania potraw używaj zdrowe tłuszcze. Nie stosuj margaryn oraz olejów w plastikowych butelkach.
– Siedząc przy stole nie podjadaj co chwilę. Rozłóż posiłki na trzy, cztery lub pięć porcji w ciągu dnia.
– Delektuj się, jedz małymi kęsami. Smakuj potrawy.
– Pamiętaj żeby porcje nie były objętościowo zbyt duże. Jedz do syta lub z niewielkim niedosytem ale nie na zapas.
– Nie dekoruj ciast lukrem czy polewą, które zawierają w składzie dużo białego czy też brązowego cukru – sacharozy. Zamiennie możesz użyć gorzką czekoladę (zawierającą 80% kakao).
– Zachowaj umiar w jedzeniu.
– Do dań na bazie kapusty, grochu i cebuli dodaj zioła: kminek, majeranek czy tymianek, które polepszą proces trawienia.
– Pij ciepłe ziołowe herbaty: mięta, melisa czy napar z korzenia mniszka, które wspomogą przewód pokarmowy i ułatwią trawienie pokarmów.
– Nie zapomnij o piciu wody pomiędzy posiłkami.
– Nie ulegaj presji bliskich żeby jeść i jeść i jeść i stale próbować potrawy w większej objętości niż możliwości Twojego żołądka.
– W dzień wigilijny zjedz śniadanie.
– Przy wspólnym biesiadowaniu nie zapomnij o spacerze.
Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, wyluzuj trochę, zaszalej i spróbuj porcję sernika lub makowca, zjedz świąteczny bigos czy smaczną rybę podaną w różnej formie.
Samodzielnie przygotowane posiłki są smaczne i odżywcze.
Takie Święta są tylko raz w roku.