Przepis na aromatyczne ciasto marchewkowe z goździkami:
Skład:
- 3 średniej wielkości marchewki
- 280g mąka orkiszowa
- 1/2 szklanki oliwa z oliwek
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, połączyć z sodą, cynamonem i goździkami. Marchew umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na grubych oczkach, następnie połączyć z oliwą, płynnym miodem oraz jajkami. Całość zblendować. Do mokrej masy dodać mąkę z sodą i przyprawami, następnie połączyć składniki w jednolitą masę. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, który wysmarować tłuszczem ( olej kokosowy tłoczony na zimno). Na papier wlać masę marchewkową. Ciasto piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 140-180 stopni C. Upieczone ciasto ostudzić.
Smacznego