Jajka to bardzo odżywczy produkt spożywczy, jednak z jajkiem należy obchodzić się, właśnie: „jak z jajkiem” żeby nie stało się dla nas niebezpieczne. Chodzi mi oczywiście o bakterie. Jajko może być surowcem zakaźnym. Na powierzchni jajka kurzego mogą znajdować się bakterie – pałeczki Salmonella. W Polsce przyczyną zachorowań powodowanych przez zakażoną żywność jest kilka gatunków bakterii Salmonella.
Za każdym razem gdy przekładamy jajka z jednego pojemnika do drugiego lub po wyjęciu ich z lodówki i umieszczeniu w naczyniu do gotowania czy rozbiciu na patelnię należy umyć ręce. Jajek nie jemy na surowo. Jajka kurze możemy ugotować na miękko i wówczas są bezpieczne ze względów mikrobiologicznych (białko jaja musi być lekko ścięte lub ścięte a żółtko płynne).
Ciekawostką jest to, że jajka gęsie możemy spożywać tylko po ich ugotowaniu na twardo czy upieczeniu. Nie jemy ich ma miękko, ponieważ bakterie z gatunku Salmonella znajdują się również we wnętrzu jajka.