Mniszek lekarski (Taraxacum officinale Web.)
Mniszek lekarski jest rośliną, która rośnie na łąkach, polach i trawnikach. Surowcem zielarskim są korzenie mniszka, kwiatostany oraz ziele mniszka. Na szczególną uwagę zasługują pączki mniszka.
Wszystkie z tych surowców mają podobne działanie: pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają żółciopędnie oraz moczopędnie. Najczęściej stosowane są kwiatostany oraz korzenie mniszka.
Kwiatostany mniszka lekarskiego zawierają barwniki ksantofilowe, flawonoidy, składniki mineralne, jak: potas, magnez, siarkę i krzem. W zielonych częściach rośliny obecne są znaczne ilości chlorofilu.
Duszone pączki mniszka z dodatkiem oliwy z oliwek czy masła klarowanego jako dodatek do dania na bazie mięsa, ryby czy kaszy to jedna z moich ulubionych potraw z ziół. Pączki mniszka zbieramy w pierwszych dwóch tygodniach maja i tylko w tym okresie można przygotować tę pyszną i wzmacniającą potrawę. Są doskonałą alternatywą dla nowalijek, które pojawiają się w warzywniakach, ponieważ jeśli zbierane są z dala od dróg i pól są niezanieczyszczone i bardziej odżywcze niż pryskana rzodkiewka czy sałata.
Jeśli mamy czas i cierpliwość to można nazbierać większą ilość pączków mniszka lekarskiego i zamrozić.
Przepis na duszone pączki mniszka lekarskiego:
Skład:
- dwie garście pączków mniszka ( nie rozkwitnięte bez szypułek)
- 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- sól do smaku
Wykonanie:
Pączki mniszka lekarskiego umyj, następnie umieść na patelni pod przykryciem i ogrzewaj na wolnym ogniu aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Pod koniec dodaj tłuszcz ( oliwę z oliwek lub masło klarowane). Przypraw do smaku solą.
Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski
d