66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Aktualności dietetyczne

Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska zaprasza do wizyt online oraz stacjonarnie do Gabinetu dietetycznego w Gorzowie oraz w Wągrowcu

mleko laktoza naturalnie dla zdrowa 1

Dietetyk radzi. Nietolerancja laktozy

Dietetyk radzi. Trochę o nietolerancji laktozy: Laktoza jest głównym cukrem „ dwucukrem” występującym w mleku ssaków. Żeby mogła być wchłonięta w jelicie musi być rozłożona do cukrów prostych: glukozy i galaktozy na skutek działania enzymu laktazy. Nietolerancja laktozy związana jest z wystąpieniem klinicznych objawów po spożyciu produktów spożywczych zawierających laktozę z powodu braku możliwości jej…
Czytaj dalej

Kurdybanek Bluszczyk dietetyk online Kamila Dulęba Dziębowska naturalnie dla zdrowia

Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek Glechoma hederacea L. jest ziołem, które można konsumować bez skutków ubocznych, nie jest szkodliwy gdy jest spożywany doustnie przez człowieka, natomiast wykazuje pozytywne wszechstronne zastosowanie na organizm.    Bluszczyk Kurdybanek to z pozoru pospolite zielsko, a jednak bluszczyk kurdybanek posiada pozytywne właściwości w problemach trawiennych. Polecany przy niestrawności i zaparciach. Działa korzystnie na…
Czytaj dalej

jarmuz Boerenkool naturalnie dla zdrowia

Jarmuż

   Jarmuż (Brassica oleracea) należy do rodziny warzyw kapustnych.    Warzywo to cechuje wysoka zawartość składników odżywczych, głównie wapnia, magnezu, witaminy E, folianów i luteiny.    Dwa średniej wielkości liście dostarczają aż 160mg wapnia, 120mg witaminy C oraz 101mg glukozynolanów (bioaktywnych związków niezbędnych w profilaktyce chorób nowotworowych), co klasyfikuje to warzywo zaraz po brukselce. Dla…
Czytaj dalej

Awokado w jadłospisie Dietetyk Dieta awokado Jadłospis awokado awokado

Awokado w jadłospisie

Awokado –  Smaczliwka (Persea Mill.)    Awokado pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Środkowej i południowej. Do Europy owoc dotarł w XV/XVI wieku. Majowie i Aztekowie spożywali awokado i cenili owoc za smak, skoncentrowane źródło składników odżywczych i maślaną konsystencję. Wartość odżywcza:   Awokado w porównaniu z innymi owocami cechuje duża zawartość tłuszczu. W składzie kwasów…
Czytaj dalej

pokrzywa naturalnie dla zdrowia

Oczyszczająca herbata z pokrzywy

Oczyszczająca herbata z pokrzywy Nie macie pomysłu co przygotować z młodych pędów pokrzywy? Dzisiaj oczyszczająca herbata z pokrzywy tj. ze świeżo zebranych młodych pokrzyw, które zawierają wiele odżywczych substancji, między innymi krzem, żelazo, karotenoidy oraz chlorofil: Garść młodych liści z pokrzywy dokładnie umyj, następnie umieść w kubku i zalej zagotowaną wodą. Pozostaw napar pod przykryciem…
Czytaj dalej

kokosanki bez cukru naturalnie dla zdrowia

Przepis dietetyka na Kokosanki bez cukru

Przepis dietetyka na Kokosanki bez cukru, bez mleka, bez glutenu ( zawierające wapń) to doskonała przekąska dla Twojego dziecka do szkoły oraz dla Ciebie do pracy .Są smaczne, pełnowartościowe, dają uczucie sytości. Szybkie i łatwe do przygotowania. Do kokosanek w wersji podstawowej można dodać karob – mączkę chleba świętojańskiego, wówczas będą zawierały sporą dawkę wapnia…
Czytaj dalej

Film: Cukier

brukselka naturalnie dla zdrowia

Brukselka

Brukselka – Brassica oleracea L. var. gemmifera (DC.) Zenker Wartość odżywcza    Brukselka zawiera najwięcej białka ze wszystkich warzyw kapustnych ( 100g surowego produktu dostarcza 4,7g białka) i półtora razy tyle węglowodanów ( cukrowców). Jest niskokaloryczna ( 100g brukselki zawiera tylko 37 kcal). Obfituje w potas (416mg/100g), wapń (57mg/100g). Wraz z białą kapustą, brukselka zawiera…
Czytaj dalej

kiszona kapista ziola naturalnie dla zdrowia

Kapusta

Kapusta kiszona – Brassica L.    Kapusta znana od ponad sześciu tysięcy lat, jest przypuszczalnie najstarszym warzywem uprawianym przez ludzi. Stanowi pokarm który najskuteczniej przeciwdziała rozwojowi raka. W kulturze greckiej i rzymskiej warzywo to uważano za bardzo ważną roślinę o właściwościach prozdrowotnych.    Kapusta, brokuł, kalafior, brukselka, kalarepa, jarmuż należą do rodziny roślin krzyżowych. Szczególne…
Czytaj dalej

Call Now Button