Przepis dietetyka na Kokosanki bez cukru, bez mleka, bez glutenu ( zawierające wapń) to doskonała przekąska dla Twojego dziecka do szkoły oraz dla Ciebie do pracy .
Są smaczne, pełnowartościowe, dają uczucie sytości. Szybkie i łatwe do przygotowania.
Do kokosanek w wersji podstawowej można dodać karob – mączkę chleba świętojańskiego, wówczas będą zawierały sporą dawkę wapnia i wzbogacą posiłek w ten ważny składnik w przypadku występowania nadwrażliwości pokarmowej ( alergia lub nietolerancja) u Ciebie lub u Twojego dziecka.
Jeśli do kokosanek dodamy kakao, będą dodatkowo dostarczały magnez.
Przepis na Kokosanki bez cukru:
- 4 białka jaja
- 100g wiórek kokosowych,
- 1-3 łyżek ksylitolu lub miód w zależności od tego jak intensywny chcemy uzyskać smak słodki
- karob lub kakao ( 2-3 łyżki).
Karob ma smak słodki, dlatego będzie nadawał większą słodycz gotowej potrawie i wówczas możemy dodać mniej ksylitolu lub miodu.
Wykonanie:
Umyj i sparz jajka, następnie rozbij jajko na talerz, oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, dodaj ksylitol, delikatnie zamieszaj, dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj masę. Można dodać karob lub kakao.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i nakładaj na nią małe porcje masy kokosowo – jajecznej.
Czas pieczenia w nagrzanym piekarniku to około 20-30 minut.
2 komentarze
temperatura pieczenia 180*?
Temperatura pieczenia: nagrzać piekarnik nastawiając na 180 stopni C, piec przez pierwsze 15 minut w 140 stopniach C, następnie zmniejszyć do 100 stopni C.