66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Brukselka

Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska zaprasza do wizyt online oraz stacjonarnie do Gabinetu dietetycznego w Gorzowie oraz w Wągrowcu

Brukselka

brukselka naturalnie dla zdrowia

Brukselka – Brassica oleracea L. var. gemmifera (DC.) Zenker


Wartość odżywcza

   Brukselka zawiera najwięcej białka ze wszystkich warzyw kapustnych ( 100g surowego produktu dostarcza 4,7g białka) i półtora razy tyle węglowodanów ( cukrowców). Jest niskokaloryczna ( 100g brukselki zawiera tylko 37 kcal). Obfituje w potas (416mg/100g), wapń (57mg/100g). Wraz z białą kapustą, brukselka zawiera najwięcej wapnia ze wszystkich warzyw „ kapustnych”. Zawiera również magnez, cynk, błonnik oraz β- karoten. Potrawy na bazie brukselki powinny być przygotowywane z dodatkiem tłuszczu, ponieważ tylko wówczas β- karoten może przekształcić się w organizmie w witaminę A. Warzywo to zawiera również witaminy z grupy B oraz dużą dawkę witaminy C. Ze względu na to, że brukselka przed spożyciem powinna być ugotowana, ilość witaminy C w gotowej potrawie będzie niższa ( wysoka temperatura niszczy witaminę C).


Jeść, czy nie jeść?

   Brukselka w swoim składzie zawiera również związki, które z jednej strony są bardzo korzystne dla naszego organizmu, ponieważ wykazują pozytywne działanie w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych ( m.in.: indole, sulforafan) ale z drugiej strony spożywanie tego warzywa w nadmiarze może prowadzić do powstania wola.

   Podczas uszkodzenia warzywa i w trakcie jego gotowania powstają związki o właściwościach wolotwórczych. Brukselka ze względu na największą zawartość glukozynolanów spośród wszystkich warzyw kapustnych ( do 390mg/100g świeżego warzywa) nie jest polecana dla osób z chorobami tarczycy. Może być spożywana jedynie okazjonalnie w sezonie z produktami spożywczymi zawierającymi jod ( ryby, owoce morza).

   Należy pamiętać, żeby gotować brukselkę w dużej ilości wody i przez pierwsze 10 minut bez przykrycia. Przed przygotowaniem brukselki do spożycia warto ją również zamrozić w celu obniżenia zawartości glukozynolanów.


Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prosimy o nie kopiowanie treści.

Call Now Button