66-400 Gorzów / Piłsudskiego 47
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Przeciwzapalna dieta w Hashimoto i niedoczynności tarczycy

Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska zaprasza do wizyt online oraz stacjonarnie do Gabinetu dietetycznego w Gorzowie oraz w Wągrowcu

Przeciwzapalna dieta w Hashimoto i niedoczynności tarczycy

Dieta przeciwzapalna w Hashimoto i jej znaczenie. Czy dieta może wyleczyć Hashimoto?

   

Spis treści:

Tarczyca – gruczoł w kształcie motyla
Choroba Hashimoto – co to jest ?
Cel dietoterapii – Dieta przeciwzapalna w Hashimoto. Czy dieta może wyleczyć Hashimoto ?
Objawy choroby Hashimoto
Przyczyny w odniesieniu do czynników żywieniowych, a dieta przeciwzapalna w Hashimoto
Dieta przeciwzapalna w Hashimoto i jej znaczenie
Dieta Hashimoto, kaloryczność, czyli odpowiednia ilość energii
Makroskładniki: Białko, tłuszcz, węglowodany
Witaminy i składniki mineralne w zarysie
Substancje antyodżywcze, czyli składniki żywności, które zaburzają pracę hormonów tarczycy
Dieta w Hashimoto bez glutenu i laktozy
Suplementacja
Produkty spożywcze wchodzące w interakcje
Podsumowanie – dieta Hashimoto i styl życia


Tarczyca – gruczoł w kształcie motyla

   Podstawowym zadaniem tarczycy jest zarządzanie i regulacja metabolizmem organizmu, która objawia się utrzymaniem prawidłowej temperatury ciała, produkcją energii, prawidłowymi przemianami białek, tłuszczów i węglowodanów, procesami trawienia, oddychaniem czy prawidłową pracą serca. Wszelkie zaburzenia w rejonie tego gruczołu będą zaburzały wiele funkcji w organizmie.


Choroba Hashimoto – co to jest ?

   Choroba Hashimoto czyli limfocytarne zapalenie tarczycy polega na nieprawidłowym działaniu układu immunologicznego (odpornościowego), który postrzega tkankę tarczycy jako element obcy i wysyła przeciwciała, które niszczą komórki tarczycy. Hashimoto należy do chorób autoimmunologicznych, a pojawienie się jednej tego typu choroby może skutkować pojawienie kolejnej i kolejnej, „ponieważ chodzą one parami”. Chorobie Hashimoto często towarzyszy celiakia, cukrzyca typu 1 czy toczeń rumieniowaty układowy. Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy.


Cel dietoterapii – Dieta przeciwzapalna w Hashimoto. Czy dieta może wyleczyć Hashimoto ?

   Głównym celem jaki niesie ze sobą dieta jest korekta błędów żywieniowych, uzupełnienie niedoborów składników odżywczych, żeby zapewnić prawidłowe działanie hormonów tarczycy i nie dopuścić w ten sposób do dalszych ich rozregulowanych poziomów.

   Dieta Hashimoto ma na celu zmniejszyć proces zapalny i w ten sposób zapobiec pojawieniu się innych dolegliwości związanych z pogorszeniem stanu zdrowia, jak choroby autoimmunizacyjne czy metaboliczne, np. cukrzyca czy dolegliwości kardiologiczne.

   Kolejną funkcją, jaką niesie ze sobą dieta przeciwzapalna w Hashimoto, jest poprawa samopoczucia i polepszenie codziennego funkcjonowania.

   Polepszenie wchłaniania hormonu tarczycy (leku) poprzez znajomość interakcji z niektórymi składnikami pożywienia.

Dieta przeciwzapalna w Hashimoto nie może wyleczyć tej choroby, natomiast może zmniejszyć stan zapalny, zmniejszyć negatywne objawy oraz pogłębianie objawów, a także polepszyć samopoczucie danej osoby.


Objawy choroby Hashimoto

   Objawy w przebiegu choroby Hashimoto pojawiają się najczęściej znacznie wcześniej, zanim zostanie postawiona diagnoza, a są to m.in.: zmęczenie, obrzęki ciała, objawy zimna, osłabienie, niekontrolowany wzrost masy ciała, alergie, jelito drażliwe, sucha skóra, wypadanie włosów, czy zaparcia.


Przyczyny w odniesieniu do czynników żywieniowych, a dieta przeciwzapalna w Hashimoto

   Jednym z czynników żywieniowych jest żywność przetworzona, która leżakując długo na półkach zawiera w swoim składzie zepsute tłuszcze, dużą ilość cukru i inne niekorzystne dla organizmu dodatki, a spożywana regularnie i w większych ilościach jest żywnością prozapalną i może wpłynąć na powstawanie i rozprzestrzenianie się stanów zapalnych w organizmie.


Dieta przeciwzapalna w Hashimoto i jej znaczenie

   Odpowiednie odżywianie jest istotnym elementem. Prawidłowo zbilansowana przeciwzapalna dieta Hashimoto, dostarczenie niezbędnych składników odżywczych wykorzystywanych do syntezy hormonów tarczycy, odpowiednie postępowanie kulinarne z produktami spożywczymi, które mogą zaburzać pracę tarczycy poprawia samopoczucie danej osoby oraz wspiera prawidłową pracę tarczycy.

Przeciwzapalna dieta w Hashimoto i niedoczynności tarczycy. Antyoksydacyjna zupa curry. Potrawa z jesiennego jadłospisu.

Antyoksydacyjna zupa curry. Potrawa z jesiennego jadłospisu. Kamila Dulęba Dziębowska


 

Dieta Hashimoto, kaloryczność, czyli odpowiednia ilość energii

   Diety o obniżonej ilość tłuszczu oraz niskokaloryczne, związane z dużymi restrykcjami energetycznymi nie sprzyjają prawidłowej pracy tarczycy, dlatego warto zadbać o odpowiednią energetykę jadłospisu zarówno w przypadku chęci redukcji tkanki tłuszczowej, chęci utrzymania masy ciała jaki i w sytuacji gdy występuje niedowaga, wówczas można powiedzieć, że jest to jeden z elementów dopasowania diety do danej osoby.


Makroskładniki: Białko, tłuszcz, węglowodany w zarysie

Makroskładniki: białko

   Białko jest składnikiem niezbędnym jako element budulcowy do syntezy hormonów tarczycy, zapewnia uczucie sytości i przyspiesza metabolizm.

Makroskładniki: tłuszcz

   Bardzo ważny składnik dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. W przypadku diety w Hashimoto i niedoczynności tarczycy nie są wskazane niskotłuszczowe diety, ponieważ mogą zaburzać prawidłowe działanie układu odpornościowego. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega 3, które korzystnie oddziałują  na pracę tarczycy. Dobrym źródłem tłuszczów w diecie Hashimoto są odpowiednio przygotowane przed spożyciem orzechy, nasiona, czy nierafinowane tłuszcze pochodzenia roślinnego. Ponadto konieczne jest wyeliminowanie z diety tłuszczów zepsutych oraz tłuszczów trans.

Makroskładniki: węglowodany

   Dobrze zbilansowana dieta w Hashimoto i niedoczynności tarczycy zawiera w swoim składzie również węglowodany, z których powinny przeważać te o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Nie ma konieczności eliminowania węglowodanów z diety.


Witaminy i składniki mineralne

   Zarówno witaminy antyoksydacyjne, jak: E, C czy witaminy z grupy B oraz selen, jod, cynk, żelazo są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Niektóre z tych składników organizm jest w stanie przyswoić i wykorzystać z pożywienia w dużym stopniu, co zależne jest od wielu czynników.

   Selen jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, a wraz z jodem ma wpływ na prawidłową jej pracę.


Substancje antyodżywcze, czyli składniki żywności, które zaburzają pracę tarczycy.

   Z wielu źródeł można usłyszeć, że w diecie Hashimoto nie można spożywać brokułów, brukselki, kapusty kalafiora. Warzywa te zawierają bowiem tzw. goitrogeny, które blokują wykorzystanie jodu z pożywienia przez tarczycę. Po odpowiedniej obróbce termicznej ( gotowanie bez przykrycia przez określoną ilość czasu), następuje zmniejszenia zawartości tych związków w warzywach, przez co nie wykazują niekorzystnego wpływu na dostępność jodu. Dodatkowo warto łączyć warzywa kapustne w potrawie z rybą, przez co następuje pokrycie zapotrzebowania na jod i większa jego dostępność.

   Warzywa kapustne, szczególnie brokuł są bardzo cennym składnikiem diety, dlatego nie powinny być eliminowane z jadłospisu.

   Ponadto goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze można znaleźć również m. in w: soji i tofu, gorczycy, rzodkiewce, chrzanie, orzeszkach ziemnych.


Dieta w Hashimoto bez glutenu i laktozy

   Dieta w Hashimoto bez glutenu i laktozy powinna być dedykowana przede wszystkim osobie u której mamy do czynienia z nietolerancją laktozy oraz z celiakią.

   Wszystkie kwestie w zakresie eliminacji danych składników, jej podstaw, zasadności omawiane są na wizycie w gabinecie lub na wizycie online. Kliknij TU, aby umówić wizytę.

Nietolerancja laktozy

   Laktoza jest głównym cukrem „ dwucukrem” występującym w mleku ssaków. Żeby mogła być wchłonięta w jelicie musi być rozłożona do cukrów prostych: glukozy i galaktozy na skutek działania enzymu laktazy.

   Nietolerancja laktozy związana jest z wystąpieniem klinicznych objawów po spożyciu produktów spożywczych zawierających laktozę z powodu braku możliwości jej strawienia i wchłonięcia. Wiąże się to z brakiem lub obniżoną aktywnością enzymu laktazy w efekcie czego dwucukier laktoza zamiast być wchłonięta w jelicie cienkim przedostaje się do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji przez mikrobiotę jelitową tam bytującą. Objawy nietolerancji laktozy to między innymi: uczucie przelewania w jelitach, gazy czy wzdęcia.

   Laktoza jest obecna w mleku, napojach fermentowanych ( kefir, jogurt, maślanka), serach. Produkty obfitujące w ten dwucukier to również lody, desery z dodatkiem laktozy, śmietana, śmietanka oraz wszystkie produkty spożywcze zawierające mleko.
Eliminacja laktozy z diety w przypadku jej nietolerancji u osób z niedoczynnością tarczycy Hashimoto wpływa korzystnie na profil hormonów tarczycy.

Przeciwzapalna dieta w Hashimoto i niedoczynności tarczycy. Karmazyn z nutą cytrynową z ryżem i szparagami. Potrawa z wiosennego jadłospisu.

Przeciwzapalna dieta w Hashimoto i niedoczynności tarczycy. Karmazyn z nutą cytrynową z ryżem i szparagami. Potrawa z wiosennego jadłospisu.


Suplementacja

   Witamina D3 oraz dobrej jakości kwasy tłuszczowe omega 3 powinny być włączone jako element niezbędnej suplementacji u osoby z Hashimoto oraz z niedoczynnością tarczycy. Jeśli chodzi o inne suplementy to powinny być zawsze dobrane do danej osoby.


Produkty spożywcze wchodzące w interakcje

   W przypadku choroby Hashimoto i/lub niedoczynności tarczycy i przyjmowania hormonu na tarczycę warto pamiętać, żeby zachować odpowiedni odstęp pomiędzy jego przyjęciem, a zjedzeniem śniadania lub nawet wypiciem kawy lub kawy z mlekiem. Zwykle dwie godziny przerwy od przyjęcia hormonu tarczycy wystarczą. Niektóre pokarmy wchodzą w interakcje z hormonem tarczycy i mogą osłabiać jego działanie, a są to:

  • Błonnik występuje w warzywach, owocach oraz płatkach, pełnoziarnistych zbożach, czyli tych produktach, które mogą stanowić składnik pierwszego śniadania. Warto skomponować pierwsze śniadanie w taki sposób, żeby nie przesadzać z ilością błonnika.
  • Nie jest zalecane picie kawy tuż po przyjęciu hormonu tarczycy. Warto zrobić dwugodzinną przerwę.
  • Sok grejfrutowy nie powinno się nim popijać hormonu tarczycy oraz nie powinien być pity do pierwszego śniadania.
  • Wapń. Nie zaleca się picia kawy z dodatkiem napoju roślinnego zawierającego wapń czy spożywania produktów zawierających nabiał zaraz po przyjęciu hormonu tarczycy. Trzeba również zwrócić uwagę na wody mineralne z nadmierną zawartością wapnia. Warto zrobić dwugodzinną przerwę, zanim zje się śniadanie z nabiałem lub wypije się zabieloną kawę.
  • Strączki utrudniają wchłanianie hormonu tarczycy i nie zaleca się ich zjadać do pierwszego śniadania.

Podsumowanie – dieta Hashimoto i styl życia

   Pomimo, że na dzień dzisiejszy nie ustalono jednej idealnej diety dla wszystkich osób z Hashimoto oraz z niedoczynnością tarczycy, bardzo ważna jest jej indywidualizacja związana ze zdrowym odżywianiem. Priorytetem powinna być dieta przeciwzapalna w Hashimoto.

   Indywidualnie dobrane protokoły dietetyczne są w stanie zmniejszyć stan zapalny w tarczycy i zatrzymać „niszczenie tarczycy”, a przez to poprawić funkcjonowanie danej osoby.

   Dodatkowo dbanie o zdrowy styl życia i zdrowy sen, regularną umiarkowaną aktywność fizyczną, przebywanie na słońcu jeśli jest taka możliwość oraz umiejętność radzenia sobie ze stresem są elementami priorytetowymi obok indywidualnie ustalonego menu.


Jeśli podobał się Tobie post, napisz komentarz.

Autor: dietetyk Kamila Dulęba – Dziębowska

Poniżej znajduje się formularz do zapisu dla osób zainteresowanych warsztatami dotyczącymi Hashimoto i niedoczynności tarczycy oraz treściami z tego zakresu. Więcej informacji wkrótce. Liczba miejsc jest ograniczona.

     

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Call Now Button