Dieta dziecka na wakacjach
Jedno z najczęstszych pytań i bardzo istotne, szczególnie gdy mamy czas wakacji.
1). Odpowiednie nawodnienie to najważniejszy aspekt diety dziecka. Każdego dnia trzeba zapewnić odpowiednia ilość wody , co ma szczególne znaczenie podczas aktywności fizycznej (której dzieci w wieku od 2-10 lat mają dużo), latem oraz podczas upału, czyli wraz ze wzrostem temperatury otoczenia, co nasila oddawanie wody przez skórę ( pocenie się). Również starsze dzieci powinny pamiętać, żeby wypijać odpowiednią ilość wody ( czasami podczas zabawy zaspokajanie pragnienia przez dzieci niestety nie jest priorytetem).
Woda bierze udział we wszystkich procesach życiowych, jest niezbędna do trawienia pokarmów, podczas przemian składników na poziomie biochemicznym, czy jako element zwilżający, np. gałkę oczną, stawy.
Dziecko powinno odczuwać pragnienie i chęć sięgnięcia po wodę. Nieodpowiednie nawodnienie może wywoływać np. rozdrażnienie. Niemowlęta bardziej odczuwają skutki niedoboru wody i łatwiej u nich dochodzi do odwodnienia niż u dorosłych.
Jeśli mamy do wyboru wodę, sok owocowy czy napój, zawsze wybieramy wodę.
2). Kolejny aspekt diety dziecka to obróbka termiczna pokarmów. Wybieramy się na obiad, czy ciepłą kolację i w karcie dań pod menu dla dorosłych widzimy proponowane dania dla dzieci, gdzie królują frytki, nugetsy z kurczaka, do tego surówka, zupa i deser. Frytki smażone na fryturze warto zamienić na ziemniaki z wody z masłem, a nugetsy smażone w głębokim tłuszczu ( frytura) na rybę czy inne mięso z grilla z menu dla dorosłych.
Oczywiście warto zjeść od czasu do czasu potrawy w formie smażonej, jednak wybieramy wartościowe tłuszcze, które są odporne na utlenianie i na takich tłuszczach można sobie smażyć w domu. Na wyjeździe jedzenie praktycznie zawsze jest smażone na tłuszczu przemysłowym, utlenionym ( ponieważ jest on wielokrotnie poddany działaniu temperatury), skąd specyficzny spalony zapach pokarmów smażonych na takim tłuszczu. Proces utleniania działa prozapalnie, zużywa witaminę E i witaminę C, które to witaminy musimy pozyskać z jedzenia. Nasilone zostają procesy starzenia oraz dodatkowo obciążony organizm musi neutralizować produkty utleniania.
3). Kolejny aspekt diety dziecka: Dostosujmy menu dziecka do jego potrzeb: kupujmy ulubione potrawy, chętnie spożywane warzywa czy owoce. Zwykle wybierając się na urlop nie mamy ochoty gotować i wolimy pójść zjeść coś gotowego. Jeśli lubimy gotować i mamy taką możliwość w miejscu w którym odpoczywamy, przygotujmy smaczny i szybki obiad ( np. ziemniaki z jajkami i mizerią), czy grillowaną rybę, drób, kiełbasę z kaszą i sezonowymi warzywami lub grillowany ser z sezonowymi warzywami i ziemniakami lub makaronem.
4). Jeśli dziecko ma alergię pokarmową i nie może spożywać nabiału lub jajek, czy też jest na ścisłej diecie bezglutenowej, zadbajmy o miejsce do wypoczynku z kuchnią lub opcje na ciepłe dania z eliminacją któregoś z tych składników. Możemy również przygotować przed wyjazdem zawekowane dania obiadowe, dania na kolację, co skróci czas na siedzenie w kuchni podczas wyjazdu.
Spodobał się Tobie artykuł?
Podziel się opinią, wyraź własne zdanie w komentarzu.
Autor: dietetyk dziecięcy Kamila Dulęba – Dziębowska