Skład:
- Comber barani bez kości 600g
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól do smaku
- tymianek do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:
Mięso umyć, następnie pokroić na około 4 cm porcje. Mięso umieścić na rozgrzanej oliwie z oliwek (1 łyżka), obsmażyć po obu stronach 3 minuty. Zawartość patelni umieścić w garnku, wlać wodę, dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, posiekana cebulę, posiekany korzeń imbiru , sól oraz tymianek. Całość dusić aż mięso zmięknie (pod przykryciem). Na końcu dodać pozostałą ilość oliwy z oliwek. Odparować wodę (bez przykrycia).
Potrawę można podawać z warzywami na ciepło (dowolne), z pieczarkami oraz z dowolną kaszą.
Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski