
Rozgrzewająca owsianka pierniczkowa z nutą imbirową
Przyprawy dodane do owsianki, jak imbir i cynamon działają rozgrzewająco. Substancjami, które odpowiadają za silny i ostry zapach imbiru są gingerole, a wraz z szogaolami i zingeronami wykazują właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz wspomagają trawienie. Właściwości antyoksydacyjne wykazują również polifenole znajdujące się w lasce cynamonu.
Taka owsianka może być opcją na śniadanie, na kolację lub jako zdrowy i wartościowy zamiennik słodyczy.
Skład:
- 4 łyżki płatki owsiane górskie
- 2 małe kostki czekolada gorzka 80% kakao
- 1 cm korzenia imbiru
- ½ sztuki pomarańczy
- 1 łyżeczka masła
- ½ łyżeczki miodu według gustu
- cynamon, kawałek laski wanilii
Wykonanie:
- Płatki ugotować na wodzie wraz z rozdrobniona wanilią.
- Nie rozgotować.
- Dodać cynamon, starty korzeń imbiru, miód, masło.
- Całość wymieszać.
- Dodać rozdrobniona czekoladę oraz rozdrobnioną pomarańczę.
Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

alternatywa dla słodyczy cynamon imbir owsianka Rozgrzewająca owsianka pierniczkowa z nutą imbirową trawienie