66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Awokado w jadłospisie

Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska zaprasza do wizyt online oraz stacjonarnie do Gabinetu dietetycznego w Gorzowie oraz w Wągrowcu

Awokado w jadłospisie

Awokado w jadłospisie Dietetyk Dieta awokado Jadłospis awokado awokado

Awokado –  Smaczliwka (Persea Mill.)


   Awokado pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Środkowej i południowej. Do Europy owoc dotarł w XV/XVI wieku. Majowie i Aztekowie spożywali awokado i cenili owoc za smak, skoncentrowane źródło składników odżywczych i maślaną konsystencję.


Wartość odżywcza:

  Awokado w porównaniu z innymi owocami cechuje duża zawartość tłuszczu. W składzie kwasów tłuszczowych przeważają w awokado kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Zawartość cennych tłuszczy daje uczucie sytości.

   Spośród składników mineralnych awokado zawiera najwięcej potasu. Jest zasobne w witaminę A pochodzenia roślinnego, witaminę E oraz w foliany.

Smaczliwka jest wysokokaloryczna: ½ sztuki dużego owocu (około 150g) to 240kcal.

   Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska zaleca żeby owoc ten był spożywany na surowo, zaraz po wydrążeniu z łupinki, ponieważ w obecności tlenu szybko zmienia kolor (ciemnieje). Po wydrążeniu można owoc również skropić sokiem z cytryny co opóźni jego ciemnienie.


Pasta z czosnkiem i awokado:

Skład:

  • 1/2 sztuki średniej wielkości awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny, limonki
  • posiekany koperek lub czosnek niedźwiedzi

Wykonanie:

   Wydrążyć miąższ z połowy awokado. Do miąższu dodać wyciśnięty lub roztarty czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą widelca do uzyskania konsystencji pasty. Na końcu dodać posiekaną zieleninę ( koper lub świeże liście bazylii). Wszystkie składniki wymieszać. Pastę podawać do chleba lub do jajek.


Awokado w jadłospisie Dietetyk Dieta awokado Jadłospis awokado awokado


Pasta z awokado na sposób meksykański:

Skład:

  • ½ sztuki średniej wielkości awokado
  • sól
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanych liści kolendry
  • 1 średni pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cayenne ( szczypta)

 

Wykonanie:

   Wydrążyć miąższ z połowy awokado. Do miąższu dodać wyciśnięty lub roztarty czosnek, sól, pieprz cayenne i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą widelca do uzyskania konsystencji pasty.

   Pomidora po umyciu obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do pasty. Na końcu dodać do pasty posiekane liście kolendry oraz drobno posiekaną cebulę. Pastę wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i zieleniną.


Pasta z awokado | Awokado w jadłospisie | Dietetyk | Dieta awokado | Jadłospis awokado | awokado


Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prosimy o nie kopiowanie treści.

Call Now Button