66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Jarmuż

Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska zaprasza do wizyt online oraz stacjonarnie do Gabinetu dietetycznego w Gorzowie oraz w Wągrowcu

Jarmuż

jarmuz Boerenkool naturalnie dla zdrowia

   Jarmuż (Brassica oleracea) należy do rodziny warzyw kapustnych.


   Warzywo to cechuje wysoka zawartość składników odżywczych, głównie wapnia, magnezu, witaminy E, folianów i luteiny.

   Dwa średniej wielkości liście dostarczają aż 160mg wapnia, 120mg witaminy C oraz 101mg glukozynolanów (bioaktywnych związków niezbędnych w profilaktyce chorób nowotworowych), co klasyfikuje to warzywo zaraz po brukselce. Dla porównania brokuł zawiera 62mg glukozynolanów w 100g. Chcąc uzyskać najwyższą aktywność przeciwnowotworową warzywa należy je spożywać na surowo lub jako surowy dodatek wchodzący w skład potraw.


Pieczone liście jarmużu:

 Skład:

  • 10 liści zielonego jarmużu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • papryka słodka

 

Wykonanie:

   Liście dokładnie umyć, podzielić na pół i rozłożyć na papierze do pieczenia w rozgrzanym piekarniku. Warzywo skropić oliwa z oliwek, przyprawić solą lub słodką papryką.

   Pieczone liście jarmużu mogą stanowić dodatek jako warzywo do obiadu, kolacji lub jako odrębna przekąska, szybka do przygotowania. Czas pieczenia to około 7 minut.


CZIPSY Z JARMUZU naturalnie dla zdrowia


Jesienna zupa z jarmużem i czosnkiem:

Skład:

  • 2 średniej wielkości liście zielonego jarmużu
  • 1 mały ziemniak
  • mały kawałek selera
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
  • bulion warzywny lub rosół 2 szklanki

Wykonanie:

   Warzywa (marchew, seler, jarmuż) dokładnie umyć. Cebulę i czosnek obrać, umyć, posiekać i poddusić w rondelku wraz z masłem lub oliwą z oliwek. Następnie dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa ( marchew, ziemniak) oraz rozdrobnione liście jarmużu. Całość ugotować w bulionie około 15 minut.

ZUPA Z JARMUU naturalnie dla zdrowia

Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prosimy o nie kopiowanie treści.

Call Now Button