Jesień w pełni, dlatego warto wykorzystać w naszym jadłospisie produkty, które oferuje ta pora roku.
Proponuję przekąski do pracy i do szkoły, inne niż zwykle:
-
czipsy kokosowe:
Do ich wykonania potrzebujemy orzech kokosowy. Ważne, żeby kokos nie był spleśniały ani skiśnięty. Miąższ z kokosa kroimy w paski o różnej grubości. Czipsy kokosowe przechowujemy w lodówce do 3 dni od pokrojenia kokosa.
Taka przekąska jest bardzo sycąca i zawiera wszystkie zdrowotne walory, jakie daje orzech kokosowy, między innymi: dobrej jakości tłuszcze, błonnik, potas, magnez.
-
czipsy z jabłek i czipsy z dyni:
Do ich wykonania potrzebujemy jabłka ( ja używam jabłka bez oprysków, które w postaci suszonej mogą być przechowywane zimą) oraz miąższ z dyni.
Moją ulubioną dynią jest dynia melonowa, którą można jeść na surowo, a w postaci wysuszonej można się nią delektować nawet do wiosny jeśli takie czipsy „przetrwają i nie znikną wcześniej”.
Jabłka i dynię po umyciu i osuszeniu kroimy w plastry lub w księżyce ( jabłka), a dynię tarkujemy na grubych oczkach ( jak na mizerię). Zarówno dynię, jaki i pokrojone jabłka suszymy w suszarce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej szklanych.
Jeśli nie mamy czasu przygotować w taki sposób przekąsek, możemy wybrać dostępne w sprzedaży suszone czipsy z warzyw i z owoców.
Takie czipsy są bardzo smaczne i sycące ( szczególnie czipsy kokosowe) i mogą zastąpić słodycze. Warto mieć je zawsze „pod ręka”, szczególnie wtedy, gdy jesteśmy zapracowani i nie mamy dość czasu, żeby zjeść w pracy przekąskę.
Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski