Sezon grzybowy
Przepis na opieńki duszone w maśle klarowanym z cebulką:
- kapelusze opieniek
- cebula do smaku
- masło klarowane
- sól do smaku
- ewentualnie świeży majeranek
Grzyby dobrze umyć, osuszyć. Cebule obrać, umyć, drobno posiekać i poddusić z niewielkim dodatkiem wody. Gdy woda odparuje dodać masło klarowane. Kapelusze opieniek umieścić na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym, następnie poddusić aż grzyby zmiękną. Na końcu przyprawić do smaku solę i świeżym majerankiem.
Takie pyszne opieńki można podawać do jajecznicy na śniadanie lub jako dodatek do obiadu.
Przepis na kanie w panierce:
Skład:
- kapelusz kani
- jajko
- otręby z amarantusa
- masło klarowane do smażenia
- sól do smaku
Kanię dobrze umyć, osuszyć. Kapelusz grzyba panierować w jajku i w otrębach z amarantusa, następnie smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym po obu stronach aż grzyb zmięknie.
Taka smaczna kania to doskonały dodatek do obiadu: można ją spożyć z kaszą i warzywami na ciepło.
Jeśli nie znacie się na grzybach, bezpieczniej jest pozostać przy pieczarkach, boczniakach lub kupić kurki lub suszone borowiki w sklepie.
Smacznego
Opracowała dietetyk online Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski