66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Sezon grzybowy

Dietetyk Gorzów Kamila Dulęba - Dziębowska

Sezon grzybowy

Sezon grzybowy


Opieńki duszone w maśle klarowanym z cebulką:

  • kapelusze opieniek
  • cebula do smaku
  • masło klarowane
  • sól do smaku
  • ewentualnie świeży majeranek

   Grzyby dobrze umyć, osuszyć. Cebule obrać, umyć, drobno posiekać i poddusić z niewielkim dodatkiem wody. Gdy woda odparuje dodać masło klarowane. Kapelusze opieniek umieścić na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym, następnie poddusić aż grzyby zmiękną. Na końcu przyprawić do smaku solę i świeżym majerankiem.
Takie pyszne opieńki można podawać do jajecznicy na śniadanie lub jako dodatek do obiadu.



Kania w panierce:

Skład:

  • kapelusz kani
  • jajko
  • otręby z amarantusa
  • masło klarowane do smażenia
  • sól do smaku

   Kanię dobrze umyć, osuszyć. Kapelusz grzyba panierować w jajku i w otrębach z amarantusa, następnie smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym po obu stronach aż grzyb zmięknie.

   Taka smaczna kania to doskonały dodatek do obiadu: można ją spożyć z kaszą i warzywami na ciepło.



Jeśli nie znacie się na grzybach, bezpieczniej jest pozostać przy pieczarkach, boczniakach lub kupić kurki lub suszone borowiki w sklepie.

Smacznego

Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *