66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Soki warzywno – owocowe

Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska zaprasza do wizyt online oraz stacjonarnie do Gabinetu dietetycznego w Gorzowie oraz w Wągrowcu

Soki warzywno – owocowe

Sok naturalnie dla zdrowia

Soki warzywno – owocowe


  Soki warzywno – owocowe działające rozgrzewająco, wzmacniająco i oczyszczająco na organizm.
Kiedy na dworze jest zimno do takiego soku można dodać korzeń kurkumy i imbiru.

  Jedną z pozytywnych właściwości imbiru jest poprawa procesu trawienia pokarmu. Imbir pobudza kurczliwość żołądka ułatwiając jego opróżnianie po posiłku oraz zapobiega powstawaniu gazów.

  Natomiast składnik kurkumy – kurkumina sprzyja apoptozie czyli programowanej śmierci komórki co jest pozytywne. Kurkuma posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Więcej o właściwościach kurkumy i imbiru napiszę innym razem.

Soki warzywno – owocowe w wersji rozgrzewającej na zimę:

1. Sok buraczkowo – imbirowy

 

Skład:

  • pomarańcza
  • cytryna
  • dwa średniej wielkości buraki
  • średniej wielkości korzeń pietruszki
  • średniej wielkości marchewka
  • 1 cm korzenia imbiru

2. Sok marchewkowo – pomarańczowo – imbirowy z kurkumą

Skład:

  • pomarańcza
  • cytryna
  • dwa średniej wielkości korzenie pietruszki
  • dwa średniej wielkości marchewki
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1-2 cm korzenia kurkumy

Wykonanie:

   Do przygotowania soku używamy owoców w wersji bio, które nie są pryskane pestycydami. Owoce w wersji bio szybciej pleśnieją, ponieważ nie mają ochrony przedłużającej ich trwałość oraz opóźniającej dojrzewanie ( pestycyd).

   Warzywa na sok myjemy, szorujemy, następnie obieramy. Kolejny etap to płukanie warzyw i krojenie w cząstki. Wyciskamy sok ( sokowirówka lub wyciskarka).

   Po dokładnym umyciu i wyszorowaniu owoców, obieramy żółtą ( cytryna) i pomarańczową ( pomarańcz) skórkę. Z owoców wyciskamy sok. Korzeń imbiru i kurkumy myjemy, obieramy i wyciskamy sok ( tylko wyciskarka). Jeśli nie mamy wyciskarki to taki korzeń trzeba zetrzeć na tarce i wycisnąć sok lub po starciu na tarce dodać do soku korzeń.


Sok buraczkowo imbirowy naturalnie dla zdrowia 1

 

 

 

 

 

 

Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prosimy o nie kopiowanie treści.

Call Now Button