Soki warzywno – owocowe
Soki warzywno – owocowe działające rozgrzewająco, wzmacniająco i oczyszczająco na organizm.
Kiedy na dworze jest zimno do takiego soku można dodać korzeń kurkumy i imbiru.
Jedną z pozytywnych właściwości imbiru jest poprawa procesu trawienia pokarmu. Imbir pobudza kurczliwość żołądka ułatwiając jego opróżnianie po posiłku oraz zapobiega powstawaniu gazów.
Natomiast składnik kurkumy – kurkumina sprzyja apoptozie czyli programowanej śmierci komórki co jest pozytywne. Kurkuma posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Więcej o właściwościach kurkumy i imbiru napiszę innym razem.
Soki warzywno – owocowe w wersji rozgrzewającej na zimę:
1. Sok buraczkowo – imbirowy
Skład:
- pomarańcza
- cytryna
- dwa średniej wielkości buraki
- średniej wielkości korzeń pietruszki
- średniej wielkości marchewka
- 1 cm korzenia imbiru
2. Sok marchewkowo – pomarańczowo – imbirowy z kurkumą
Skład:
- pomarańcza
- cytryna
- dwa średniej wielkości korzenie pietruszki
- dwa średniej wielkości marchewki
- 1 cm korzenia imbiru
- 1-2 cm korzenia kurkumy
Wykonanie:
Do przygotowania soku używamy owoców w wersji bio, które nie są pryskane pestycydami. Owoce w wersji bio szybciej pleśnieją, ponieważ nie mają ochrony przedłużającej ich trwałość oraz opóźniającej dojrzewanie ( pestycyd).
Warzywa na sok myjemy, szorujemy, następnie obieramy. Kolejny etap to płukanie warzyw i krojenie w cząstki. Wyciskamy sok ( sokowirówka lub wyciskarka).
Po dokładnym umyciu i wyszorowaniu owoców, obieramy żółtą ( cytryna) i pomarańczową ( pomarańcz) skórkę. Z owoców wyciskamy sok. Korzeń imbiru i kurkumy myjemy, obieramy i wyciskamy sok ( tylko wyciskarka). Jeśli nie mamy wyciskarki to taki korzeń trzeba zetrzeć na tarce i wycisnąć sok lub po starciu na tarce dodać do soku korzeń.
Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski