66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Cebula i Czosnek w jadłospisie na odporność

Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska zaprasza do wizyt online oraz stacjonarnie do Gabinetu dietetycznego w Gorzowie oraz w Wągrowcu

Cebula i Czosnek w jadłospisie na odporność

Naturalnie Dla Zdrowia Cebula

Cebula – (Allium cepa L.) 


  Cebula i czosnek należą do roślin posiadających właściwości antyprzeziębieniowe, które powinny być stosowane szczególnie w czasie zimy zarówno przez dzieci, młodzież, osoby dorosłe i starsze (bez przeciwwskazań) jako dodatek do potraw lub w postaci syropów.

   Czosnek to roślina cebulowa dwuletnia lub wieloletnia, pochodzi ze Środkowej  i Środkowo wschodniej Azji, gdzie obok Egiptu była początkowo uprawiana.

„ Przybyła” do basenu Morza Śródziemnego, powszechnie stosowana w Egipcie, wśród Hebrajczyków, Asyryjczyków, Kartagińczyków i Arabów.

   Egipcjanie cenili czosnek ze względu na źródło siły i wytrzymałości. Roślina była stosowana  do leczenia infekcji, dolegliwości oddechowych, trawiennych oraz w przypadku braku energii przez starożytne cywilizacje.

  W Europie czosnek stosowano przeciw szkorbutowi i astmie, natomiast w 1858 roku Louis Pasteur stwierdził, że roślina posiada silne właściwości przeciwbakteryjne.

 

Cebula i Czosnek w jadłospisie na odporność

  Podczas przechowywania czosnku w niskiej temperaturze we wnętrzu gromadzi się allina – jego główny składnik.

   Czosnek po zmiażdżeniu charakteryzuje się silnym piekącym smakiem i zapachem, ponieważ uwalniają się z jego wnętrza substancje lotne zwane tiosiaczanami w połączeniu z allycyną (powstaje z alliny).

 Allycyna posiada silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze jednak jest bardzo nietrwała i szybko przechodzi w inną substancję – ajoen oraz siarczyn dwuallylowy (działają przeciwnowotworowo). Ajoen występujący w czosnku jest naturalnym środkiem zapobiegającym tworzeniu się skrzepów krwi.

  Ponadto czosnek działa przeciw pasożytom, jest naturalnym antybiotykiem, wykorzystywany w leczeniu przeziębień, wysokiej gorączki, astmy, wpływa korzystnie na profil lipidowy – obniża poziom cholesterolu LDL (jak wykazują liczne badania).

   W Polsce cebula była uprawiana przez Benedyktynów i Cystersów już w XII wieku. Podobnie jak czosnek, cebula również pochodzi z Azji. Roślina ta była stosowana jako naturalne lekarstwo w licznych dolegliwościach – naturalny antybiotyk, stosowana do leczenia przeziębień i biegunek.

Dietetyk online Kamila Dulęba Dziębowska zachęca do stosowania cebuli i czosnku w codziennym jadłospisie!

Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

Cebula i Czosnek w jadłospisie na odporność

Czosnek – (Allium L.)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prosimy o nie kopiowanie treści.

Call Now Button