66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Orzechy w jadłospisie

Orzechy w jadłospisie

Orzechy Laskowe Naturalnie Dla Zdrowia

Orzechy powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie każdej osoby szczególnie w czasie jesiennych i zimowych dni, kiedy po zbiorach są świeżo przechowywane.


   W Polsce konsumujemy najczęściej orzechy laskowe, włoskie oraz sprowadzane migdały, orzechy ziemne, orzech kokosowy i pistacje.


W jaki sposób przedłużamy trwałość orzechów?

   Po zbiorze najlepiej jest orzechy przechowywać w przewiewnym miejscu. W tradycji ludowej orzechy przechowywane były na strychu, a następnie suszone rozłożone na piecu.

  Obecnie łatwym sposobem zabezpieczenia orzechów przed wilgocią i rozwojem pleśni jest ich suszenie w suszarkach, a następnie przechowywanie w przewiewnym miejscu.


Wartość odżywcza

   Orzechy są doskonałym źródłem białka oraz tłuszczów. W ich skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe. W 100 orzechów znajduje się od 48g (pistacje) do 63g (orzech kokosowy) tłuszczu. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika.

   Orzechy laskowe w porównaniu z pozostałymi zawierają najwięcej witaminy E (39 mg w 100g), natomiast brazylijskie są doskonałym źródłem selenu. Zarówno witamina E, jak i selen są niezbędne dla naszego organizmu w codziennej walce z wolnymi rodnikami. Ponadto zawierają witaminy z grupy B (tiaminę i niacynę). Migdały i orzeszki ziemne zawierają bor, który wchodzi w skład prawidłowo zmineralizowanej kości. 

   Stosuj orzechy w jadłospisie gdyż są doskonałym źródłem magnezu, zawierają też sporo wapnia. Pobudzają prace mózgu, wpływają korzystnie w profilaktyce chorób sercowo – naczyniowych. Mogą wywołać alergię pokarmową u dzieci i osób wrażliwych, dlatego powinny być wprowadzane stopniowo do jadłospisu.


                                                          Opracowała dietetyk online Kamila Dulęba – Dziębowska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Call Now Button