fbpx
66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Dynia zwyczajna

Dietetyk Gorzów Kamila Dulęba - Dziębowska

Dynia zwyczajna

Dynia polowka przekrojona naturalnie dla zdrowia

Dynia ( Cucurbita pepo)


   Dynia zwyczajna to jednoroczna roślina, która posiada jadalne owoce i nasiona (pestki). W zależności od odmiany owoc ma różne zabarwienie skórki i miąższu oraz różną wielkość.


Pochodzenie

   Dynia, której ojczyzną jest Ameryka Środkowa i Południowa jest powszechnie spożywana w Europie i Azji.


Wartość odżywcza

   Warto spożywać dynię sezonowo – w okresie jesiennym oraz w postaci mrożonej i cieszyć się smakiem oraz walorami zdrowotnymi tego owocu przez cały rok.

   Miąższ posiada zastosowania przy zaparciach i działa lekko moczopędnie. Obfituje w cenne składniki, takie jak: potas ( 300mg w 100g surowca), magnez, wapń ( 66mg w 100g surowca) i inne. Owoce dyni zawierają karotenoidy, witaminy: B1, E, C oraz cukry i błonnik.

   Miąższ dyni jest niskokaloryczny ( w 100g znajduje się około 30 kilokalorii), natomiast wysuszone pestki dyni ze względu na koncentrację tłuszczu cechują się wyższą kalorycznością.


Właściwości lecznicze

   W lecznictwie ludowym świeże nasiona dyni znajdują zastosowanie jako środek przeciwko pasożytom jelitowym. Kukurbitacyny występujące tylko w świeżych (miękkich) pestkach dyni są szkodliwe dla pasożytów, nie wywierają natomiast wpływu na organizm człowieka, ponieważ trudno się wchłaniają.

   Nasiona dyni obfitują w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, selen i inne mikroelementy oraz witaminy. Ze względy na dużą zawartość cynku, wysuszone pestki owocu oraz uzyskany z nich olej znajduje zastosowania w profilaktyce i w występowaniu stanu zapalnego gruczołu krokowego u mężczyzn.


Dyniowe Naturalnie dla zdrowia


Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Call Now Button