Orzeźwiający koktajl malinowo- kokosowy z pokrzywą.
Koktajl może być zamiennikiem jogurtu dla osób, które z powodu zdrowotnego eliminują w diecie nabiał (alergia, nietolerancja). Maliny dostarczają ogromną porcję witaminy C, ponadto są to owoce niskocukrowe i niskokaloryczne. Awokado dostarcza m.in witaminę E oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, natomiast napój kokosowy z wapniem wnosi wapń. Koktajl można wzbogacić w żelazo oraz krzem dodając garść liści z pokrzywy oraz osłodzić miodem, ksylitolem lub erytrytolem.
Skład i wykonanie:
- szklanka malin ( świeże lub mrożone)
- ½ sztuki awokado
- ½ szklanki napój kokosowy z wapniem
- 1 łyżeczka miodu, ksylitolu lub erytrytolu
- garść liści pokrzywy
Maliny umyć lub rozmrozić. Awokado, liście pokrzywy dokładnie umyć. Awokado obrać. Składniki koktajlu zblendować.
Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski