fbpx
66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Pomidor

Dietetyk Gorzów Kamila Dulęba - Dziębowska

Pomidor

Pomidory

Pomidor ( Lycopersicum esculentum)


   Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej. Po odkryciu Ameryki Hiszpanie przywieźli roślinę do Europy. Początkowo pomidory były roślinami ozdobnymi i leczniczymi, a ich liście uważano za trujące. W XVIII wieku zaczęto je uprawiać jako warzywa. W Polsce pomidory pojawiły się w pierwszej połowie XIX wieku.


Wartość odżywcza

   Roślina ta jest bardzo cennym źródłem potasu (353 mg w 100g) , natomiast charakteryzuje się niskim poziomem sodu. Obfituje w karotenoidy, głównie beta – karoten (408mikrogramów) i likopen. Ponadto dostarcza sporej ilości witaminy C.

   Produkty spożywcze zawierające przetworzone pomidory w skoncentrowanej ilości ( koncentrat pomidorowy, sosy na bazie pomidorów) charakteryzują się największą zawartością likopenu w porównaniu do świeżych pomidorów. Należy zwrócić uwagę, żeby surowiec – dojrzałe pomidory wykorzystywane do produkcji koncentratu lub sosu pomidorowego nie były spleśniałe.


Pomidory naturalnie dla zdrowia pomidor

Pomidor należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Jak wszystkie rośliny z tej rodziny zawiera w swoim składzie alkaloid, który może wywoływać reakcje alergiczne.


Dodatek tłuszczu do potraw zawierających karotenoidy sprzyja ich wchłanianiu.

  Badania kliniczne wykazały, że witamina E, selen i likopen odgrywają duże znaczenie w zapobieganiu rozwojowi nowotworu gruczołu krokowego.


Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Call Now Button