
Zapiekanka na sposób śródziemnomorski
Skład:
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- ½ sztuki bakłażan
- ½ sztuki średniej wielkości cukinia
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy 30%
- 5 plasterków sera( kozi, owczy, parmezan lub gouda)
- 6 średniej wielkości kapeluszy pieczarek
- 1 duża cebula
- 4-5 oliwek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- bazylia, oregano, majeranek, sól do smaku
Wykonanie:
Warzywa umyć. Cukinię, cebulę i pieczarki obrać. Ziemniaki do zapiekanki powinny być ugotowane dzień wcześniej, a następnie przechowywane w lodówce.
Cukinię, bakłażana pokroić w plasterki, pieczarki pokroić w słupki. Warzywa podsmażyć na suchej patelni wraz z ziołami, następnie dodać wodę i dusić aż będą chrupkie ale się nie rozgotują.
Cebule posiekać i podsmażyć, nie przypalić. Gdy zmięknie dodać oliwę z oliwek.
Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, które posmarować koncentratem pomidorowym. Na wierzchu układać warstwowo: podsmażoną cebulkę. Podduszone warzywa i oliwki. Na wierzchu zapiekanki ułożyć plasterki sera lub ser zetrzeć na tarce.
Całość umieścić w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Pozostawić na 20-25 minut.
Zapiekanka może być opcją na kolację dla każdego lub dla osób do diety bezglutenowej.
Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski