fbpx
66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Zapiekanka na sposób śródziemnomorski

Dietetyk Gorzów Kamila Dulęba - Dziębowska

Zapiekanka na sposób śródziemnomorski

Zapiekanka na sposób śródziemnomorski

Zapiekanka na sposób śródziemnomorski


Skład:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • ½ sztuki bakłażan
  • ½ sztuki średniej wielkości cukinia
  • 1 łyżka koncentrat pomidorowy 30%
  • 5 plasterków sera( kozi, owczy, parmezan lub gouda)
  • 6 średniej wielkości kapeluszy pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4-5 oliwek
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • bazylia, oregano, majeranek, sól do smaku

Wykonanie:

Warzywa umyć. Cukinię, cebulę i pieczarki obrać. Ziemniaki do zapiekanki powinny być ugotowane dzień wcześniej, a następnie przechowywane w lodówce.

Cukinię, bakłażana pokroić w plasterki, pieczarki pokroić w słupki. Warzywa podsmażyć na suchej patelni wraz z ziołami, następnie dodać wodę i dusić aż będą chrupkie ale się nie rozgotują.

Cebule posiekać i podsmażyć, nie przypalić. Gdy zmięknie dodać oliwę z oliwek.

Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, które posmarować koncentratem pomidorowym. Na wierzchu układać warstwowo: podsmażoną cebulkę. Podduszone warzywa i oliwki. Na wierzchu zapiekanki ułożyć plasterki sera lub ser zetrzeć na tarce.

Całość umieścić w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Pozostawić na 20-25 minut.

Zapiekanka może być opcja na kolację dla każdego lub dla osób do diety bezglutenowej.


Opracowała Kamila Dulęba – Dziębowska, dietetyk Gorzów Wielkopolski

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *