66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Aktualności

Dietetyk Gorzów Kamila Dulęba - Dziębowska

Seminarium Naukowe Razem dla Autyzmu

Seminarium Naukowe Razem dla Autyzmu odbyło się 10 maja 2014r. na WZ GSW Milenium. Celem seminarium jest popularyzacja wiedzy na temat autyzmu, diagnozy i terapii. W spotkaniu wzięli udział obok dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska, studenci, pedagodzy, nauczyciele, terapeuci oraz rodzice dzieci z autyzmem. Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska omówiła powszechnie stosowane diety i ich znaczenie w…
Przeczytaj więcej

jajka

Jajo

Jajo – (ovum)    Pokarmem dla ludzi mogą być jaja większości gatunków ptaków. W Polsce najbardziej pospolite do spożycia są jaja kurze, w ograniczonej ilości jaja przepiórcze, kacze (stanowią duże ryzyko zakażenia salmonellą) i perlicze. Dostępne są  również jaja strusie. Wartość odżywcza jaj    Jajo zbudowane jest z wapiennej skorupki, białka oraz centralnie położonego żółtka. Pomiędzy…
Przeczytaj więcej

Cebula i Czosnek

Cebula – (Allium cepa L.)    Cebula i czosnek należą do roślin zwiększających odporność i posiadających właściwości antyprzeziębieniowe, które powinny być stosowane szczególnie w czasie zimy zarówno przez dzieci, młodzież, osoby dorosłe i starsze (bez przeciwwskazań) jako dodatek do potraw lub w postaci syropów należą czosnek (Allium sativum) i cebula (Allium cepa).    Czosnek to roślina…
Przeczytaj więcej

Orzechy Laskowe

Orzechy powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie każdej osoby szczególnie w czasie jesiennych i zimowych dni, kiedy po zbiorach są świeżo przechowywane.    W Polsce konsumujemy najczęściej orzechy laskowe, włoskie oraz sprowadzane migdały, orzechy ziemne, orzech kokosowy i pistacje. W jaki sposób przedłużamy trwałość orzechów?    Po zbiorze najlepiej jest orzechy przechowywać w przewiewnym miejscu. W…
Przeczytaj więcej