fbpx
66-400 Gorzów / Sikorskiego 123/18
530433874
biuro@naturalniedlazdrowia.com.pl

Aktualności

Dietetyk Gorzów Kamila Dulęba - Dziębowska

Jabłko

Jabłko –  (Pomum)    Najcenniejszym składnikiem jabłek są pektyny i związki fenolowe – wymiatają wolne rodniki. Najbardziej znana jest kwercetyna i kampferol. Kwercetyna jabłek chroni naczynia krwionośne zapobiegając utlenianiu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) przez wolne rodniki. Cholesterol po utlenieniu staje się prekursorem do powstania patologicznych zmian w ścianie tętnic. Efekt przeciwutleniający wzmacnia obecna w…
Przeczytaj więcej

Pomidor

Pomidor ( Lycopersicum esculentum)    Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej. Po odkryciu Ameryki Hiszpanie przywieźli roślinę do Europy. Początkowo pomidory były roślinami ozdobnymi i leczniczymi, a ich liście uważano za trujące. W XVIII wieku zaczęto je uprawiać jako warzywa. W Polsce pomidory pojawiły się w pierwszej połowie XIX wieku. Wartość odżywcza    Roślina ta jest…
Przeczytaj więcej

Seminarium Naukowe Razem dla Autyzmu

Seminarium Naukowe Razem dla Autyzmu odbyło się 10 maja 2014r. na WZ GSW Milenium. Celem seminarium jest popularyzacja wiedzy na temat autyzmu, diagnozy i terapii. W spotkaniu wzięli udział obok dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska, studenci, pedagodzy, nauczyciele, terapeuci oraz rodzice dzieci z autyzmem. Dietetyk Kamila Dulęba Dziębowska omówiła powszechnie stosowane diety i ich znaczenie w…
Przeczytaj więcej

jajka

Jajo

Jajo – (ovum)    Pokarmem dla ludzi mogą być jaja większości gatunków ptaków. W Polsce najbardziej pospolite do spożycia są jaja kurze, w ograniczonej ilości jaja przepiórcze, kacze (stanowią duże ryzyko zakażenia salmonellą) i perlicze. Dostępne są  również jaja strusie. Wartość odżywcza jaj    Jajo zbudowane jest z wapiennej skorupki, białka oraz centralnie położonego żółtka. Pomiędzy…
Przeczytaj więcej

Cebula i Czosnek

Cebula – (Allium cepa L.)    Cebula i czosnek należą do roślin zwiększających odporność i posiadających właściwości antyprzeziębieniowe, które powinny być stosowane szczególnie w czasie zimy zarówno przez dzieci, młodzież, osoby dorosłe i starsze (bez przeciwwskazań) jako dodatek do potraw lub w postaci syropów należą czosnek (Allium sativum) i cebula (Allium cepa).    Czosnek to roślina…
Przeczytaj więcej

Orzechy Laskowe

Orzechy powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie każdej osoby szczególnie w czasie jesiennych i zimowych dni, kiedy po zbiorach są świeżo przechowywane.    W Polsce konsumujemy najczęściej orzechy laskowe, włoskie oraz sprowadzane migdały, orzechy ziemne, orzech kokosowy i pistacje. W jaki sposób przedłużamy trwałość orzechów?    Po zbiorze najlepiej jest orzechy przechowywać w przewiewnym miejscu. W…
Przeczytaj więcej